Pomoc Funkcje Logarytmiczne
Sal'ah El Kal: Witam. Potrzebuję pomocy w sprawie funkcji logarytmicznych. Mam problem z pewnym zadaniem:
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=log1/3 (x2+2x)
Na lekcji wychodzi że
x2+2x>0
x(x+2)>0
x=0 v x=−2
Potem na lekcji rysowaliśmy parabolę dodatnią i wynik xe(−∞;0) V (−2;+∞)
Czy może mi ktoś wytłumaczyć na jakiej podstawie w funkcji logarytmicznej wiemy że parabola
jest dodatnia/ujemna? Bo w zasadzie na pewniaka chcę to wiedzieć. W innych zadaniach
(równania, nierówności logarytmiczne) próbowałem załapać schemat, ale ciągle mi się nie
zgadza.
Pomocy proszę!
4 kwi 20:02
krystek: liczba logarytmowana ma być dodatnia , stąd rozwiązujesz nierównośc
x2+2x>0 i na podstawie wykresu odczytujemy dla jakich x mamy wartości dodatnie
4 kwi 20:05
Sal'ah El Kal: To mi nic nie wyjaśniło... można prościej?
4 kwi 20:10