Układ równań
kkcn: Witam mam problem z zadaniem.
mam układ równań do rozwiązania a mianowicie
xy=15
x+y+x2+y2=42
w zadaniu jest podany inny układ równań rozwiązany ale nie rozumiem pewnej rzeczy a mianowicie
w zadaniu jest napisane zeby wprowadzic niewiadome pomocnicze t=x+y i s=xy
rozwiązując układ równań
x+y+x2+y2=42
wychodzi mi
xy=15
x+y + (x+y)(x+y) − 2xy = 42
z tego po podstawieniu niewiadomych wychodzi
t+t2−2s=42
s=15
i dochodze do tego momentu i wychodza mi jakies błędy moglby ktoś żucić okiem i powiedzieć co
źle robie gdzie jest bląd?
4 kwi 20:02