wielomiany
Karolina: Wielomiany: Dla jakich "a" wielomian w(x) jest równy jeśli:
w(x)= 2x(5x do potęgi trzeciej −4x do kwadratu −1) − 5x do potęgi trzeciej
p(x)= 10x do potęgi czwartej + ax do potęgi trzeciej −2x
4 kwi 19:52
krystek: ?
4 kwi 19:55
Karolina: takie zadanie dostałam, na pewno jest wszystko dobrze przepisane, też nie umiem go zrobic
4 kwi 20:00
krystek: (5x)3 zapisz poprawnie . Zgaduj zgaduli nie ma
4 kwi 20:02
Karolina: nie znam się dobrze na tej stronie jeśli chodzi o zapisanie zadania, ale dzięki dopiero teraz
zauważyłam ze z boku jest napisane

w takim razie: Dla jakich "a" wielomian w(x) jest równy jeśli:
w(x)= 2x(5x
3 −4x
2 −1) − 5x
3
p(x)= 10x
4 + ax
3 −2x
4 kwi 20:08
krystek: W(x)=10x4−13x3−2x i popatrz a=...?
4 kwi 20:10
Karolina: W(x)= 10x4−13x3 ? nie powinno być =10X4+8x2−2x ? i wtedy wyjdzie, że a= −8 nie wiem, może
się mylę ale co zrobić z tym p(x) ?
4 kwi 20:14
sandra: Krystek ma racje ze powinno byc −13, bo pozniej od tego −8x
3 po wymnozeniu musisz odjac 5x
3
poza nawiasem. rozumiesz?
4 kwi 20:29
Karolina: no nie bardzo

jak juz tego nie rozumiem to nie zrozumiem, u mnie jest ciężko z matematyką ;<
4 kwi 20:34
sandra: pomnoz to 2x stojace przed nawiasem przez kazda liczbe w nawiasie i napisz co Ci wyszlo, −5x3
przepisz
4 kwi 20:36
Karolina: w(x)= 2x(5x3 −4x2 −1) − 5x3 = 10x3 −8x2 −2x − 5x3 tak mi wsyzło
4 kwi 20:46
krystek: 10x4−8x3......
4 kwi 20:52
agata: 10x4−8x3−2x−5x=3 = 10x4−8x3−5x2−2x
wydaje mi sie ze podstawiamy to pod p(x) i wychodzi ze a=−8
4 kwi 20:57
krystek: a −8x3−5x3=−13x3
4 kwi 20:59
Karolina: a skąd się wzięło a −8x
3−5x
3=−13x
3
boże jaka ja jestem tępa, no ale cóż od tego ta strona jest
4 kwi 21:05
krystek: Popatrz na postać wielomianu W(x) na końcu masz −5x3
4 kwi 21:07
Karolina: dobrze, już rozumiem, dzięki wielkie za odpowiedzi, a przede wszystkim za wytłumaczenie tego co
było dla mnie nie zrozumiałe : )
4 kwi 21:11
krystek:
4 kwi 21:15