rozkład wyrażenia na czynniki
Billie: wyrażenie 4−25(x−y)2 ma postać:
2*2−5*5*(x−y)(x−y) czy (2−5x+5y)(2+5x−5y)
Czy coś innego? Bo mi nic nie wychodzi
7 wrz 18:11
tim: Zależy co chcesz osiągnąć:
4 − 25(x − y)2 = 2 * 2 − 5 * 5 * (x − y) * (x − y) PRAWDA
4 − 25(x − y)2 = 22 − 52 * (x − y)2 = 22 − (5(x − y))2 = (2 − 5x + 5y)(2 + 5x − 5y)
PRAWDA
7 wrz 18:16
Billie: Bo są odp
A 2*2−5*5*(x−y)(x−y)
B (2−25x+25y)(2+25x−25y)
C (2−5x+5y)(2+5x−5y)
D (2−5x−5y)(2+5x−5y)
Kombinuje i nie wiem co zaznaczyć, by było na 100 dobrze...
7 wrz 18:21
Billie: tim, help
7 wrz 18:31
Billie: Jest ktoś?
7 wrz 20:34
Bogdan:
a2 − b2 = (a − b)(a + b)
4 − 25(x − y)2 = (2 − 5(x − y))*(2 + 5(x − y)) = (2 − 5x + 5y)(2 + 5x − 5y)
7 wrz 20:45