Pomocy :(
Nati : iloczyn dwóch kolejnych liczb całkowitych jest równy kwadratowi większej z tych liczb. wyznacz
wszystkie pary liczb całkowitych spełniające ten warunek ?
4 kwi 19:49
krystek: x(x+1)=x2
x2+x=x2
x=0 i następna 0+1=1 para(0,1) spełnia warunek
4 kwi 20:01
52: A czy to nie powinno wyglądać tak:
k(k+1)=(k+1)2 ,k∊C
k2+k=k2+2k+1
−k=1
k=−1
Zatem para liczb spełniająca ten warunek to −1 , 0.
? ?
8 lip 19:21
zawodus: Jesteś pewien czy tylko zgadujesz?
8 lip 19:32
52: Jestem pewien na 99%
8 lip 19:33