Matura
PuRXUTM: Wykaż że iloczyn czterech kolejnych liczb naturalnych zwiększony o 1 jest kwadratem pewnej
liczby naturalnej.
x(x+1)(x+2)(x+3)(x+4)+1=k2 k∊N
L=x4+6x3+11x2+6x+1
co dalej ? bo Horner nie działa...
4 kwi 19:45
Nienor: Strasznie namotałeś. To co u góry to 5 kolejnych liczb, a nie 4.
(x2+3x)2+2(x2+3x)+1=[(x2+3x)+1]2
I nie łatwiej liczyć:
(x−2)(x−1)x(x+1)+1?
4 kwi 20:02
PuRXUTM: o kurcze rzeczywiście

Dzięki wielkie
4 kwi 22:12
Eta:
4 kwi 22:13
PuRXUTM: Eto nie śmiej się ze mnie
4 kwi 22:15