niepoliczalna: Jedyną rzeczą w tym zadaniu na którą należy zwrócić uwagę, jest to, że liczba 4−cyfrowa nie
może się zaczynać cyfrą 0. Czyli z obliczonych wariacji trzeba zawsze odjąć 10%.
a Wariacje z powtórzeniami
1013
W
104=10
4=10000
z czego
110 zaczyna się cyfrą zero, czyli liczb 4−cyfrowych z powtarzającymi się cyframi
jest 10000*
910= 9000
b Wariacje bez powtórzeń
1012
| | 10! | | 10! | |
V104= |
| = |
| =7*8*9*10 |
| | (10−4)! | | 6! | |
z czego
110 zaczyna się cyfrą zero, czyli liczb 4−cyfrowych bez powtarzających się cyfr
jest 7*8*9*10 *
910 = 7*8*9
2 = 4536