pomocy?
marcin: Napisać równanie hiperboli o ogniskach położonych na osi rzędnych symetrycznie względem
początku układu mając daną odległość między kierownicami 2d=50/7 i mimośród e=7/5
7 wrz 18:07
marcin: | | a | | 25 | | a | | 25 | |
hmm |
| = d ⇒ d= |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ a=5?
|
| | e | | 7 | | | | 7 | |
dobrze mysle? a jak znalesc b?
8 wrz 00:27
Bogdan:
Dobrze, upewnij się jednak, czy ogniska leżą na osi rzędnych (oś rzędnych, to oś y).
| | c | |
Mimośród e = |
| ⇒ c = ae. |
| | a | |
a
2 + b
2 = c
2 ⇒ b = ....
| | x2 | | y2 | |
Równanie hiperboli: |
| − |
| = 1 |
| | a2 | | b2 | |
8 wrz 00:45
marcin: hmm czyli gdy ogniska leza na osi y to rownanei wyglada inaczej?
8 wrz 13:56
marcin: | | x2 | | y2 | |
− |
| + |
| =1 tak zwana hiperbola sprzezona tak? |
| | a2 | | b2 | |
8 wrz 14:03
8 wrz 14:05
marcin: czytalem to ale tam wlasnie nie ma wprost napisane ze to rownanie na hiperbole z ogniskami i
wierzcholakmi lezacymi na osi y

no nic dzieki za pomoc
8 wrz 14:13
Bogdan:
Widać to na zamieszczonym w Wikipedii rysunku.
8 wrz 14:15