wartość najmniejsza
Tomek: suma długości dwóch boków trójkąta jest równa 4, a kąt zawarty między nimi ma miarę 60o.
oblicz najmniejszą wartość obwodu trójkąta. Prosze o pomoc !
4 kwi 19:34
Nienor: Założenia:
a,b,c>0 ∧
3b2−12b+16>0 ⋀
b∊R
4−b>0
b<4
a+b=4 ⇒ a=4−b z zadania
c2=a2+b2−2abcos60o z twierdzenia kosinusów
O=a+b+c=4+c
c2=(4−b)2+b2−b(4−b)
c2=16−8b+b2+b2−4b+b2
c2=3b2−12b+16
c=√3b2−12b+16
O(b)=4 + √3b2−12b+16
Jak jesteś na studiach liczysz pierwszą pochodną z √3b2−12b+16 przyrównujesz do 0 i szukasz
ekstremów pamiętając o dziedzinie (4 pomijasz, bo nic nie wnosi do zadania)
Jak jesteś w liceum to stwierdzasz, że ten pierwiastek ma wartość najmniejsz, kiedy funkcja pod
pierwiastkiem ma wartość najmniejszą, szukasz jej standardowo, pamiętając o dziedzinie.
4 kwi 19:47
Tomek: dzięki za wytłumaczenie. doszedłem do tego samego etapu ale nie wiedziałem ze potrzebna jest
pochodna
4 kwi 19:56
Bogdan:
Niepotrzebna jest tu pochodna do rozwiązania tego zadania
4 kwi 19:59
Bogdan:

a > 0, b> 0, c > 0
| | 1 | |
Obwód L = 4 + c i a + b = 4 ⇒ b = 4 − a, cos60o = |
| , |
| | 2 | |
| | 1 | |
z twierdzenia cosinusów: c2 = a2 + b2 − 2ab* |
| ⇒ c2 = a2 + (4 − a)2 − a(4 − a) |
| | 2 | |
c
2 = a
2 + 16 − 8a + a
2 − 4a + a
2 ⇒ c
2 = 3a
2 − 12a + 16
c
2 osiąga najmniejszą wartość wtedy gdy funkcja f(a) = 3a
2 − 12a + 16 osiąga minimum.
Funkcja f(a) jest funkcja kwadratową, której wykresem jest parabola skierowana ramionami
| | 12 | |
do góry, parabola ta posiada minimum dla a = |
| = 2. |
| | 6 | |
a = 2 i b = 4 − a = 2, c
2 = 3*2
2 − 12*2 + 16 = 4 ⇒ c = 2.
Trójkąt jest równoboczny, każdy bok ma długość 2.
4 kwi 20:11