Martyna: Proszę o pomoc. Trzeba rozwiązać metodą wyznacznikową ten układ równań:
(5x-4)(9y+4)=(15x-2)(3y+2)
3(3y+2)+4(5x-4)=0
15 wrz 15:08
Mycha: najpierw trzeba to uporzadkowac, powymnazac i niewiadome na jedna strone, wiadome na
druga:
45xy+20x-36y-16=45xy+30x-6y-4
9y+6+20x-16=0
-10x-30y=12
20x+9y=10
-5x-15y=6
20x+9y=10
i teraz tworzymy wyznaczniki:
W= |-5 -15| =-45-(-300)=255
|20 9 |
Wx =|6 -15|= 54-(-150)=204
|10 9 |
Wy =|-5 6|= -50-120=-170
|20 10|
x=Wx/W=204/255=4/5
y=Wy/W=-170/255=-2/3
16 wrz 15:53