stereometria
zzzzz: Trójkąt równoramienny o ramieniu długości 6 i kącie między ramionami równym 120 stopni obracamy
dookoła prostej zawierającej jedno z ramion. Oblicz objętość i pole całkowite powstałej bryły.
Mam jutro z tego poprawę, bardzo proszę o dokładne wytłumaczenie, najlepiej z rysunkiem
dero2005:

b = 6
r = 3
√3
h = 3
H = b + h = 6 + 3 = 9
a
2 = 2b
2 − 2b
2cos 120
o = 2*6
2 − 2*6
2*(−0,5) = 108
a =
√108 = 6
√3
objętość − różnica objętości stożka większego i mniejszego
| | 1 | | 1 | |
V = |
| πr2(H−h} = |
| πr2*b = 13π(3√3)2*6 = 54π |
| | 3 | | 3 | |
powierzchnia − suma powierzchni bocznej stożka większego i mniejszego
P
c = πr*a + πr*b = πr(a+b) = π3
√3(6
√3+6) = 18π(3 +
√3)