Nienor: Jak rzucamy 2 razy, to za pierwszym i drugim razem mamy 6 możliwości:
|Ω|=6*6
Lub patrząc inaczej jest wariacja z powtórzeniami, więc wg wzoru: W
nk=n
k
|Ω|=6
2 − 6 ścianek 2 kostki.
Tak, czy inaczej wychodzi, że |Ω|=36.
Parzysta liczba oczek wypadnie, jeśli:
a) na obu kostkach jednocześnie wypadnie liczba parzysta:
|A
1|=3*3, bo jest na każdej kostce 3 liczby parzyste
b) lub na obu kostkach wypadnie nieparzysta liczba
|A
2|=3*3, bo na obu kostkach jest 3 liczby nieparzyste
|A|=|A
1| lub |A
2|, czyli |A|=|A
1|+|A
2|=2*3*3=18
| | |A| | | 18 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| . Co jest dosyć oczywiste, skoro liczby parzyste stanowią |
| | |Ω| | | 36 | | 2 | |
połowę wszystkich oczek.
W podpunkcie b omega zostaje ta sama (dalej rzucane są 2 kostki i dalej mają po 6 oczek)
Najprościej jest po prostu wypisać wszystkie interesujące nas zdarzenia:
B={(1,4),(1,5)(1,6)(2,2)(2,3)(2,4)(2,5)(2,6)(3,2)(3,3)(3,4)(3,5)(4,1)(4,2)(4
,3)(5,1)(5,2)(5,3)(6,1)(6,2)}
czyli |B|=20