.
Ja: Suma dwóch liczb naturalnych jest równa 96,
a ich największy wspólny dzielnik jest równy 12.
Wyznacz te liczby.
Domyślam się , ze można to zadanie rozwiązać za pomocą układu
równań , jeśli tak to
x−pierwsz liczb
y−druga liczba
x+y=96 , ale nie wiem jak wykorzystać i zapisać drugą informację że "ich największy spólny
dzielnik równa się 12 , proszę nie o rozwiązanie zadania ale o jakąś podpowiedź .
4 kwi 19:03
asdf: a = 12A
b = 12B
NWD(A,B) = 1
a+b = 96
12A + 12B = 96
A + B = 8
i teraz poszukaj w nich spelniające pary (podpowiem, ze 3 na 4 to liczby pierwsze

)
4 kwi 19:47
asdf: sa takie 2 pary (moze wiecej, ja na razie tyle znalazlem..)
4 kwi 19:48
Ja: wypisałem wszystkie pary , jest ich 7 , ale tak jak mówisz warunki
zadania spełniają tylko 2 pary
czego nwd dla a i b to akurat 1 ?
i co to są liczby pierwsze ?
4 kwi 19:56
Ja: pierwsze to takie które dzielą się tylko przez siebie i przez 1 , tak ?
4 kwi 19:56
Karolek1188: mam pytanie jak założyć nowy temat
4 kwi 19:57
Karolek1188: sorki że zaśmiecam ale nie mam bladego pojęcia jak założyć temat
4 kwi 19:58
Krzysiek : Kliknij na gorze DODAJ NOWE ZADANIE
4 kwi 20:05
Ja: lewy górny róg , niebieskim kolorem pisze jak BYK
4 kwi 20:08
Karolek1188: wiem wiem już mam dzięki
4 kwi 20:09