geometria analityczna pomocy:)
marcin: Prosil bym o jasne i w miare obszerne rozwiazania
Zad.1 znajdz obrazy punktów A=(5,−2) B=(−V3, 0)w symetrii wzgledem:
a)osi x
b) prostej x=3
c) punktu s (0,0)
d) punktu s (1,2)
Zad.2 punkty A=(5,2) i A'=(5,−4) sa symetryczne wzgledem pewnej prostej, Jaka to prosta?
Zad.3. napisz rownanie prostej przechodzacej przez punkty A=(−7,1) b=(−4,7). rownanie to zapisz
w postaci kierunkowej, a nastepnie przeksztalc je do postaci ogolnej.
Zad 4. Dana jest prosta Y=−4x+6
a)napisz rownanie prostej rownoleglej do danej i przechodzacej przez punkt A=(−2,−3)
b) oblicz odleglosc punktu A=(−2,−3) od danej prostej
4 kwi 19:02