matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
bryły obrotowe- wysokosc stozka
asia:
Powierzchnia boczna stożka po rozcieciu jest wycinkiem kola o promieniu 9 i kącie 210. Oblicz H tego stożka
4 kwi 19:01
dero2005:
l = 9 α = 210
o
α
*2πl = 2πr
360
210
*9 = r
360
21
r =
4
√
855
h =
√
l
2
− r
2
=
√
9
2
− (
21
4
)
2
=
4
4 kwi 21:07