Suma 20 wyrazów
Michał: a2=2
a5=−16
4 kwi 18:55
bezendu: może byś napisał o jaki ciąg chodzi czy arytmetyczny czy geometryczny
4 kwi 18:57
Michał: Nie mam takiej informacji ale przypuszczam że to ciąg geometryczny.
4 kwi 18:58
4 kwi 19:01
Michał: a1=2q1
2q1 x q4=−16
zatrzymałem się na tym etapie.
4 kwi 19:10
bezendu:
a
1*q
4=−16
a
1*q=2
q
3=−8
q=−2
i dalej już zrobisz sam
4 kwi 19:15
Michał: nie wiem poddaje się, za trudne to jest
4 kwi 19:23
Tomek: | | (−1)*(1−(−2)20) | |
S(20)= |
| |
| | 1+2 | |
4 kwi 19:29
Michał: skąd wziąć a1?
4 kwi 19:30