niepoliczalna:

Na niebiesko zaznaczyłam na rysunku znane nam wielkości.
Ze wzorów na V i Ppb ostrosłupa oraz pola ścian i podstawy mamy
V =
13Pp*H =
13a
2*H
Ppb = Pp + 4*Psb = a
2 + 4*
12ah
gdzie Psb = Pole ściany bocznej.
Czego nie mamy?
a − krawędź podstawy
h − wysokość ściany bocznej
H − wysokość ostrosłupa
Proponuję najpierw obliczyć
a i
h. Do tego wystarczy nam miara kąta płaskiego przy
wierzchołku, długość krawędzi bocznej i trygonometria.
Następnie do obliczenia
H przyda się obliczyć c (przekątna podstawy), a dokładniej
c2. Tutaj przyda się Pitagoras.
Spróbuj sam dokończyć.