Help !
jelly;3: Kat wewnętrzny pewnego wielokąta foremnego ma miarę 150 stopni. Ile boków ma ten wielokąt?
*Czy istnieje wielokąt foremny o kacie wewnętrznym 130?
4 kwi 18:46
Aga: skorzystaj ze wzoru na miarę kąta w wielokącie foremnym:
(n−2)*180 / 2 = miara jednego kąta

"n" to oczywiście liczba boków w tym wielokącie.
4 kwi 18:53
Bogdan:
Aga przez 2?
4 kwi 18:55
Aga: no, taki jest wzorek, w liczniku (n−2)*180 a w mianowniku 2. A co, coś nie wychodzi?
4 kwi 19:03
Bogdan:
No to weźmy dziesięciokąt foremny. Jaka miarę wg Ciebie
Ago ma kąt wewnętrzny?
| | (10 − 2)*180 | | (10 − 2)*180o | |
Czy to jest |
| = 720o ?, a może jest to |
| = 144o ? |
| | 2 | | 10 | |
4 kwi 19:08
Aga: oj,oj,oj błąd xD masz rację, źle napisałam, jesne że przez "n"
4 kwi 19:11
Bogdan:
to podaj teraz Ago poprawną wskazówkę
4 kwi 19:13
Aga: tzn? jest przecież napisana, jak ktoś będzie w miarę rozgarnięty to skorzysta z dobrego wzorku.
Dzięki za poprawienie błędu.
4 kwi 19:16
Bogdan:
To ja w takim razie podam podpowiedź.
| | 180(n − 2) | |
Jeśli miara kąta wewnętrznego wielokąta foremnego jest równa 150o, to 150 = |
| . |
| | n | |
Rozwiąż
jelly;3 to równanie pamiętając, że n∊N
+
4 kwi 19:22
Aga: spoko, właśnie tak
4 kwi 19:25
lololo:

Ω≤∞
15 maj 19:10