Zadania z Geometri analitycznej
kiki: 1 Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla którego proste o równaniach
(m2 + m + 1) x − y + 1 = 0 i −7x + y + 2 = 0 są równoległe
odp m = −3 v m = 2
2 Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla którego proste o równaniach
y = (|2m + 5|) x + 9, y = −2/3x − 1 są prostopadłe
odp m = −7/4 v m = −13/4
3 Wyznacz współrzędne punktów przecięcia się okręgu o równaniu (x − 4)2 + (y + 6)2 = 61
z osią OX układu współrzędnych.
odp A = (9,0), B = (−1,0)
4 Wyznacz współrzędne punktów przecięcia się okręgu o równaniu (x − 5)2 + (y + 3)2 = 49
z osią OY układu współrzędnych.
odp A = (0,2√6 − 3), B = (0, −2√6 − 3)
5 Wykaż, że prosta l o równaniu y = 3/4x + 5/2 jest styczna do okręgu o równaniu
(x − 3)2 + (y + 4)2 = 49.
odp S = (3,−4), r = 7
4 kwi 18:35
michal123: pomagam zadanie 1
4 kwi 18:49
michal123: K||l→A
1*B
2−A
2*B
1=0
(m
2+m+1)*1−[(−7)*(−1)]=0
m
2+m+1−7=0⇒⇒m
2+m−6=0
Δ=b
2−4ac⇒1
2−4*1*(−6)=25
| | −b−√Δ | | −1−√25 | | −6 | |
m= |
| ⇒ |
| = |
| =−3 |
| | 2a | | 2 | | 2 | |
4 kwi 18:55
kiki: Z góry dziękuję

Zaraz ogarnę co i jak się robi
4 kwi 19:17
Michal123: a w tym drugim zastosuj wzór A1*A2+B1*B2=0 i później rozwiąż równanie z modułem.
4 kwi 19:21
Michal123: coś mi odpowiedzi nie pasują bo mi wychodzi −2,5
4 kwi 19:26
kiki: No, ale kurczę ta odpowiedź która podałem jest prawidłowa, a bynajmniej powinna taka być.. bo z
tej książki co korzystam jest parę błędów..
4 kwi 19:35