Zadnia z geometri analitycznej - Pomocy
kiki: 1 Wyznacz odległość środków okręgów o równaniach (x −1)2 + (y + 9) = 9 i (x − 2)2 + (y + 2)2
= 11.
odp |S1S2| = √50 = 5√2
2 Dany jest kwadrat o przeciwległych wierzchołkach A = (−3,2), C = (−3,−4). Wyznacz długość
promienia okręgu wpisanego w ten kwadrat.
odp r = 3/2√2
3 Dany jest trójkąt równoboczny ABC o wierzchołkach A = (5,1), B = (2,−1).
Wyznacz długość wysokości tego trójkąta.
odp h = 1/2√39
4 Oblicz długość okręgu opisanego na trójkącie równobocznym o wierzchołkach A = (−3,1), B =
(4,−6).
odp L = 14√6/3 pi
5 Odcinek o końcach A = (3,−5), D = (4,−4) jest wysokością trójkąta równobocznego ABC.
Oblicz pole koła wpisanego w ten trójkąt.
odp P = 2/9 pi
4 kwi 18:34