Przesuwanie wykresu funkcji
Lila: Wykres funkcji g(x) = 2x+4 można otrzymać, przesuwając wykres funkcji f(x)= 2x+2 :
A. o jednostkę w lewo
B. o dwie jednostki w lewo
C. o dwie jednostki w prawo
D. o cztery jednostki w prawo
Odpowiedź nie powinna czasem brzmieć : o dwie jednostki w górę? o.O Nie ma takiej odp... nie
czaję tego zadania.... Wytłumaczcie, please.
4 kwi 18:17
niepoliczalna:

Wykres funkcji f(x)=2x+2 narysowałam na niebiesko. Na czerwono jest wykres funkcji g(x)=2x+4.
Dobrze piszesz, że funkcję g(x) otrzymasz przez przesunięcie funkcji f(x) w górę o dwie
jednostki. Ale to samo otrzymasz, gdy ten wykres przesuniesz w lewo. Pytanie tylko o ile
jednostek. Zobacz zielone strzałki na wykresie.
6 kwi 14:53