Liczby.
Michał: Zagadka matematyczna!
Powiedzmy mamy liczby od 0 do 10 (tylko naturalne). jakie są liczby, które są podzielne przez 5
i reszta jest równa 2?
4 kwi 18:05
bezendu: ta liczba to 7
4 kwi 18:07
Michał: a 2?
4 kwi 18:07
bezendu: podziel 2 na 5
4 kwi 18:08
Michał: 5* 0 + 2 reszty.
4 kwi 18:09
bezendu:
4 kwi 18:11
bezendu: 7/5=1 r2
4 kwi 18:11
Michał: a co powiesz na to?
Powiedzmy mamy liczby od 0 do 10 (tylko naturalne). jakie są liczby, które są podzielne przez 5
i reszta jest równa 1 ?
moim zdaniem to są liczby: 1, 6
4 kwi 18:12
bezendu: 6 tylko
4 kwi 18:13
Michał: @UP
2:5 = 0 i reszty 2, zgadza się?
4 kwi 18:13
Michał: A nie, bo 1 też
4 kwi 18:13
bezendu: nie
4 kwi 18:14
Michał: otóż tak
4 kwi 18:15
4 kwi 18:16
bezendu: podziel 1/5
4 kwi 18:19
Licealista_Theosh: Źle zpisałeś w postaci dziesiętnej
4 kwi 18:23
Licealista_Theosh: to było do Michała
4 kwi 18:23
michał: To ja mam racje, czy bezendu?
4 kwi 19:16
bezendu: a jak myślisz
4 kwi 19:17
Licealista_Theosh:
Była reklama 36 i 6 i tam coś śpiewali. Jest to odpowiedź na to koto ma rację. Pozdro dla
kumatych
4 kwi 19:19
michał: Że ja. Nauczyciel z matematyki powiedział, że są to liczby 1 i 6 w 2 zadaniu
4 kwi 19:19
michał: To w takim razie jak powinno być rozwiązane zadanie te:
Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych, które: są mniejsze od 100 i których reszta z
dzielenia przez 5 jest równa 1.
4 kwi 19:21
Licealista_Theosh: | | 1 | |
A wklep sobie na kalkulatorze |
| .  |
| | 5 | |
4 kwi 19:22
Licealista_Theosh: A umiesz zapisywać liczby?
4 kwi 19:22
4 kwi 19:23
Licealista_Theosh: Założenie. k∊(0,100)
Zapisuję liczbą która przy k która przy dzieleniu przez 5 daje resztę 2.
k= 5x+2 Patrz przedział wyżej. x− liczba większa od 0
wypisujesz wszystkie liczby i dodajesz.
4 kwi 19:25
michał: Sorka, licealisto, ale akurat nie masz w tym racji, na pewno
4 kwi 19:27
michał: To znaczy, zgadzam się w stu procentach, że to będą liczby 7, 12 itd... ale przed 7 będzie
liczba 2
4 kwi 19:28
bezendu: @michał skoro wiesz lepiej to po co pytasz
4 kwi 19:41
michał: chciałem się upewnić, ale u pewnego źródła się dowiedziałem : D
4 kwi 19:48