wartosc
karolina: Wyznacz wartość najmniejszą i wartość największą funkcji f(x)=2x2 + 4x − 1 w przedziale <−2;0>
4 kwi 17:12
Michal123: pomagam
4 kwi 17:15
Michal123: f(x)=2x
2+4x−1
Δ=b
2−4ac
Δ=4
2−4*2*(−1)
Δ=16+8
Δ=24
q=−3
4 kwi 17:19
Michal123: najmniejsza wartość funkcji to −3 ponieważ wierzchołek zawiera się w tym przedziale
f(−2)=2*(−2)2+4*(−2)−1=8−8−1=−1
f(0)=2*02+4*0−1=−1 − największa wartość funkcji
4 kwi 17:24
Bogdan:
Po co Δ? i to jeszcze zapisywana w słupku.
| | −4 | |
A = <−2, 0>, xw = |
| = 1∉A |
| | 4 | |
f(−2) = 8 − 8 − 1 = −1, f(0) = −1
y
max = y
min = −1
4 kwi 17:28
Karolina: p i g to wierzchołek p odnosi sie do osi x ,a q do y, narysuj parabole i zobacz jaka wartosc
czyli y jest najmniejsza w tym przedziale ( os x)
4 kwi 17:33
Karolina: q*
4 kwi 17:33
Bogdan:
Wierzchołek oznacza się zazwyczaj xw, yw, natomiast oznaczenia p, q to standardowe
oznaczenia współrzędnych wektora, a nie punktu, ale to oczywiście kwestia umowy.
4 kwi 18:28