POMOCY musze to zadanie zaliczyć bo jak nie to juz po mnie prosz!!!!!!!!!!!!!!!!
matoł^^^^^: W 180 gramach wody rozpuszczono 20g cukru.
Iluprocentowe stężenie roztworu otrzymano?
7 wrz 16:45
tim: Matole, czy wiesz jak się liczy stężenie?
7 wrz 16:49
karolka: wzór na stężenie procentowe (Cp)
Cp= mr: ms
mr= mr+ms
mr= 180g +20g
mr=200g
Cp= 200g : 20g
Cp= 10%
7 wrz 16:50
karolka: jeśli czegoś nie rozumiesz to pytaj
7 wrz 16:51
tim: mr − masa roztworu
ms − masa substancji
7 wrz 16:55
AS: woda cukier roztwór
masa 180 20 200
stężenie w % 0 100 x
180*0 + 20*100 = 200*x
2000 = 200*x
x = 10%
7 wrz 17:04