matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tomci:
Witam
! Prosze o pomoc w tym rownaniu wykl.: 8 * 5
x
+ 7 * 5
x-1
= 22 + 5
x+1
15 wrz 15:06
...:
8 * 5
x
+ 7 * 5
x
* 1/5 = 22 + 5
x
* 5 8*5
x
+ 7/5 * 5
x
- 5
x
* 5 = 22 22/5 * 5
x
= 22 / mnozymy obie strony przez 5/22 5
x
= 5 x=1
15 wrz 19:19