. Rysunki do
zadań zaraz wstawię w linkach.
Zad 1. Znaleźć w tablicach przekrój belki dwuteowej (rys. 15.26), jeżeli F=10 kN, kg=100
MPa, a=1 m, l= 4 m
Zad 2. Belka stalowa o przekroju dwuteowym została umieszczona na dwóch podporach (rys. 15.27).
Obliczyć, jak wielką siłą F można obciążyć belkę, żeby naprężenie zginające nie przekroczyło
wartości δg=75 MPa jeżeli l=5 m, a=2 m. Ciężar własny belki pominąć.
Odpowiedzi:
Zad 1. przekrój 160
Zad 2. F≈105,5 kN
to wejdę wtedy na forum
| F | ||
naprężenie to | . Policz sobie powierzchnię belki i dalej proste podstawienie.
| |
| S |