podzielność liczb
karolka: Czy liczba 72 jest dzielnikiem liczby 93845632248. Jeśli tak to uzasadnij. Pomóżcie.
7 wrz 16:34
AS: Liczba jest podzielna przez 72 (= 9*8) jeżeli jest podzielna przez 9 i przez 8
Cecha podzielności przez 9:
Liczba jest podzielna przez 9 jeżeli suma wszystkich jej cyfr jest podzielna przez 9
Cecha podzielności przez 8:
Jeżeli końcówka złożona z trzech ostatnich cyfr jest podzielna przez 8
lub wyrażenie w = 4*c + 2*b + a jest podzielne przez 8 gdzie
c − liczba setek,b − liczba dziesiątek , a − liczba jednostek.
W podanej liczbie suma cyfr wynosi 54.
54 jest podzielne przez 9 − pierwszy warunek spełniony
w = 4*2 + 2*4 + 8 = 24 , 24 jest podzielne przez 8 , drugi warunek spełniony.
Odp. Liczba podana jest podzielna przez 72.
7 wrz 16:57