rownianie wykladnicze
Ema: witam , oto rowniania wykladnicze prosze o jakies podpowiedzi
| | 3√4x+1 | |
a)√2*2x−5− |
| = 0 |
| | (18)x+2 | |
b) 2,25
x−5=(
827)
−2−x
i sprawdzenie czy wynikiem rowniania 9
{x2}−2x+16 =
3√3 sa liczby x1=2 i x2= 0
7 wrz 16:27
tim: Podpowiedź.
a) Zauważ, że:
√2 = 2
1/2
4 = 2
2
3√22 = 2
2/3
b) oraz:
Bodajże tak.
7 wrz 16:34
Ema: nie moge jakos tego pierwszego przykladu jak zapisac ten licznik bo co zapisze to potem
podzielic musze czyli odiac wykladniki i to nie chce wyjsc
7 wrz 19:01
ema: tim dzieki
8 wrz 18:26