.
Aga: Napisz wzór funkcji kwadratowej wiedząc że do jej wykresu należą punkty :
A(1,8) B(−1.6) C(−2,11)
7 wrz 16:25
Aga: ponawiam prośbę.
7 wrz 16:36
tim: Gotowa do współpracy?
7 wrz 16:38
Aga: tak
7 wrz 16:38
tim: Miło. Więc zaczynamy.
Wiemy, że dla wzór ogólny funkcji kwadratowej to:
y =
ax
2 +
bx +
c
Z naszych danych możemy ułożyć taki układ równań:
{8 = a * 1
2 + b * 1 + c
{6 = a * (−1)
2 + b * (−1) + c
{11 = a * (−2)
2 + b * (−2) + c
{8 = 1a + 1b + c
{6 = 1a − 1b + c
{11 = 4a −2b + c
Spróbuj wyliczyć b.
7 wrz 16:41
Aga: czy moge zrobić to metodą przeciwnych współczynników?
7 wrz 16:43
kaz: y=ax2+bx+c→to wzór ogólny
Trzeba rozwiązać układ trzech równań z 3 niewiadomymi
8=a+b+c
6=a−b+c
11=4a−2b+c
7 wrz 16:44
tim: Metoda dowolna. Podpowiem ci, że może pomóc ci bardzo porównanie tylko dwóch pierwszych równań.
7 wrz 16:44
tim: kaz, jak widać pomoc jest udzielana
7 wrz 16:44
MaxeN: Właściwie w poleceniu nie jest nic napisane o ogólnym wzorze funkcji więc można wyznaczyć byle
jaki wzór funkcji w tym przypadku może być to postać iloczynowa y=a(x−x1)(x−x2)
Nasze 3 punkty
A(1,8) B(−1.6) C(−2,11)
z pierwszego mamy x1=1
z drugiego x2=−1
a trzeci jest punktem, który przyda nam się jako x i y, czyli
za y wstawiamy 11 za x −2
11=a(−2−1)(−2+1)
11=a(−4)(−1)
11=4a
a=11/4
a=2,75
w razie błędu poprawcie
10 sty 21:56
jikA:
To też powinieneś wiedzieć że jeżeli x1 jest pierwiastkiem funkcji to f(x1) = 0.
10 sty 22:11