CHEMIA
Liliana: napisz równanie reakcji etanol−−−> hemiacetal
etanol−−−.> etanal
etanal −−−−−ag2o−−−> CH3COOH
ETANA−−−> 3−HYDROKSYBUTANAL
4 kwi 10:46
aniabb:
C2H5OH + CH3CHO → CH3CHOC2H5
C2H5OH +Ag2O → CH3CHO + H2O +2Ag
CH3CHO +Ag2O → CH3COOH +2Ag
2CH3CHO → CH3CH(OH) CH2CHO www.chemia.sos.pl/glosariusz/doku.php/aldol?do=exportpdf
4 kwi 10:55
Liliana: Ania , prosze błagam pomóz mi bo ja nie dam rady jeszcze z innymi zadaniami
4 kwi 11:00
4 kwi 11:03
Liliana: tylko w tej pierwszej czegoś mi brakuje
4 kwi 11:08
Liliana: chyba za mło TLENU I WODORU
4 kwi 11:09
aniabb: + woda ..zapomniałam
4 kwi 11:10
Liliana: ALKOHOL + ALDEHYD −−> HEMIACETAL + WODA
4 kwi 11:11
Mateusz: tak, lub acetale jako produkt kondensacji z drugą cząsteczką alkoholu
4 kwi 11:13
Mateusz: oczywiscie kondensacji hemiacetalu
4 kwi 11:14
Mateusz: No i wtedy powstaje nam woda natomiast jesli mamy acetal to bez wody, tylko w tym drugim
przypadku
4 kwi 11:15
Liliana: Mateusz jak dobrze że jesteś, mogę liczyć na Twoją pomoc przy innych zadaniach, proszę Cie o
wytłumaczenie, bo mam z tego sprawdzxian
4 kwi 11:15
Liliana: Czy w tym ostatnim równaniu trzeba coś dodać ?
4 kwi 11:16
Liliana: reakcji *
4 kwi 11:16
Mateusz:
Jestem ale na chwile dosłownie

kiedy ten sprawdzian?
4 kwi 11:17
Liliana: miał byc dzisiaj ale jest jutro .... a ja nic nie umiem, mam zadania na sprawdzian i ich jest
dosc sporo a ja oczywiście zadnego nie rusze

:(
4 kwi 11:18
aniabb: w ostatnim NaOH nad strzałką
4 kwi 11:18
Mateusz: ktorej ostatniej?
masz na mysli aldehyd+ alkohol? to tak jak mowiłem powstają nam acetale ale bez wody dopiero
jak hemiacetal zareagują z drugą cząsteczką alkoholu wtedy otrzymamy acetal+ woda
4 kwi 11:18
Liliana: i nawet nie wiem czy te reakcje co Aniabb zapisała są są dobre, bo chociaz po dodaniu wody do
tego to i tak mi sie nie zgadza
4 kwi 11:18
Mateusz:
aha no to na razie
aniabb ci pomoze

ja ewentualnie nieco pozniej moge jakby co
4 kwi 11:19
Liliana: dzięki Wam na prawdę
4 kwi 11:20
aniabb: te reakcje co napisałam są dobre tylko w 1 zapomniałam wody
4 kwi 11:20
Liliana: anaib zapiszesz mi to wszystko tak jak powinno być prosze,
4 kwi 11:21
aniabb: a ostatnią masz ładnie rozrysowaną w linku tylko podrkeślenie przerobiło na małe p sobie dopisz
4 kwi 11:21
Liliana: mam jeszcze iinne zadania .
ułóż równania 3 reakcji za pomocą któych z toluenu i innych nieorganicznych substancji
otrzymasz benzaldehyd
w dwóch nieoznakowanych probówkach są substancje w jednej wodny roztwór etanalu a w drugiej
heksan− 2 on podaj słowny opis doświadczenia w którym podasz metode sposób ich odróżnienia.
zapisz obserwacje i równanie reakcji
ułóż równanie reakcji a)polimeryzacji etanalu
b)wykazującej własciwość utleniajace propanonu
4 kwi 11:26
aniabb: i mam ci tu toluen rysować
4 kwi 11:27
Liliana: nie nie wiem co to toluen ale nie wiem jak przeprowadzic reakcje do otrzymania takmtego zwiazku
4 kwi 11:28
Liliana: Ania przepraszam, jestem tępa chemicznie ale zalezy mi bardzo na tym sprawdzianie gdyz nie chce
miec znowu dopa
4 kwi 11:30
aniabb:
4 kwi 11:31
aniabb: nie wiem czy coś widać ..zwłaszcza jak jesteś tępa
4 kwi 11:32
Liliana: Mam jeszcze takie zadanie Mocnym utleniaczem utleniono 4,4−dimetylopentan −2−on podaj wzór tego
ketonu oraz wzory 3 kwasów które można otrzymać z jego utleniania
4 kwi 11:32
aniabb: ta dwójka przy NaOh to tylko nr reakcji że druga reakcja w dół
4 kwi 11:32
aniabb: do probówek dodaję Ag2O i podgrzewam .. tam gdzie etanal obserwuję na ściankach lustro
srebrne
CH3CHO +Ag2O → CH3COOH +2Ag
z heksanonem reakcja nie zachodzi
4 kwi 11:34
4 kwi 11:36
Liliana: w tej pierwwzej reakcji poinno być + cl2
a w ostatnije tleny mi sie nie zgadzają
4 kwi 11:36
4 kwi 11:40
aniabb:
tak w tej pierwszej +Cl2
weź pół tlenu albo pozostałe razy 2
4 kwi 11:40
Liliana: w wyniku reakcji hydrolizy 1,1− dicholoropropanu z wodorotlenkiem potasu można otrzymać
propanal sól potasową i wode. zapisz równanie tej reakcji oraz oblicz ile gramów propanalu
otrzymano jezeli użyto 15 g dicholoropropanu a wydajność reakcji wynosiła 75 %
4 kwi 11:44
aniabb: nad propanonem pomyślę potem
4 kwi 11:49
Liliana: ja wcciąż zastanawiam sie nad reakcją alkohol etylowy + aldehyd octowy
4 kwi 11:52
aniabb:

4,4−dimetylopentan −2−on
4 kwi 11:52
4 kwi 11:53
aniabb: zamiast R1 CH3 zamiast R2 C2H5
4 kwi 11:54
aniabb: u mnie zapomniałam w górę narysować gr. OH dlatego dałam taki ładny obrazek żeby było widać
4 kwi 11:56
Liliana: a nie powstanie z tego cos takiego ch3CH(OH)OC2H5
4 kwi 11:58
aniabb: no tak masz na rysunku
4 kwi 11:59
Liliana: CZYLI TO JEST OK ?
4 kwi 11:59
aniabb: tak
4 kwi 12:05
Mateusz:

Reakcje masz uzgadniasz ją liczysz stosujac odpowiednią proporcje(zakładjac 100 % wydajnosc)
potem wynik mnozysz przez 100% a dzielisz przez 75%
4 kwi 12:08
Mateusz:
przy pierwszym atomie węgla propanu mają byc dwa at chloru zapomniałem dorysowac do tych dwoch
kresek
4 kwi 12:09
aniabb: uff wróciłeś.. to już mogę się nie męczyć z rysowaniem ;>
4 kwi 12:12
Mateusz:

nie ma lekko zaraz znow mnie moze nie byc −przerwa obiadowa
4 kwi 12:13
Mateusz:

Aha tak przy okazji do Liliany wzor benzenu z kołeczkiem jest juz niestosowany bardziej
preferuje sie taki jak na rysunku mowie to bo twoj nauczyciel moze sie przyczepic do tego
4 kwi 12:16
aniabb: ale tam nie ma wiązań podwójnych ...wrr...
4 kwi 12:19
aniabb: poza tym jakbym zaczęła jeszcze kreski tam wciskać toby zupełnie nic nie było widać
a kółeczko bardzo ładnie odwzorowuje tę bezę jaką jest benzen
4 kwi 12:20
Mateusz:
Spokojnie aniu

t było do Liliany zeby pamietała o tym
4 kwi 12:28
aniabb: ja się burzę na słowo " preferuje się " bo kółeczko powinno być cool
4 kwi 12:32
Mateusz:
no i jest

aha poprawiam sie Liliana mnozy otrzymany wynik razy 75% a dzieli przez
100%
4 kwi 12:42
Liliana: Mateusz

! dobrze że jesteś
4 kwi 12:58
Liliana: mam jeszcze tylle zadan

przynajmniej pare z każdej grupy
4 kwi 12:58
Mateusz:
No tylko mnie nie zasyp od razu

mysle ze
aniabb tez sie przyłączy do pomocy
4 kwi 13:01
Liliana: napisz wzory półstrukturalne i podaj nazwy dwóch aldehydów i dówch ketonów o wzorze sumarycznym
C5H10O
4 kwi 13:02
aniabb: ja jestem jeszcze tylko godzinkę

i chyba w końcu powinnam popracować bo mnie szef zabije
4 kwi 13:03
aniabb: maluj Mateusz
4 kwi 13:03
Mateusz:
co ja malarz
4 kwi 13:05
aniabb: niom ..
4 kwi 13:06
Mateusz: Ok bierzemy sie za rysowanko
4 kwi 13:06
Liliana: najwyższej klasy malarz bo nietuzinkowy
4 kwi 13:07
Liliana: chciałabym być taka mądra jak Wy ....
4 kwi 13:07
aniabb: drobiazg

11 lat chemii po kilkanaście godzin tygodniowo
4 kwi 13:08
Mateusz:

pierwszy aldehyd to pentanal drugi to 2,2−dimetylopropanal
są jeszcze dwa mozliwe aldehydy narysuje je w drugim poscie bo tu juz mi sie nie zmieszczą
4 kwi 13:12
Liliana: ojej ... no to w 3 godziny nie dam rady tego nadrobić
4 kwi 13:12
Mateusz:
No u mnie troche krócej ale od jakiegos czasu na emeryturze jesli chodzi o chemie
4 kwi 13:12
Liliana: wiecie że mi ratujecie życie

jejku nie wiem co bym mogła dla Was zrobić gdbym Was znała

kurcze dziękuję to piekne słowo ale nie wiem czy ono czasem wystarcza. Wiecie ile juz łez
wylałam nad tymi zadaniami....
4 kwi 13:14
Liliana: a tymczasem przesle kolejne zadania ... jesli oczywiscie moge..
ustal masę molową oraz podaj wzór i nazwę aldehydu A jeżeli w wyniku redukcji 10,8 g tego
związku z tlenkiem srebra otrzymano 32,4 g srebra. zapisz wzór i podaj nazwe ketonu B który
jest izomerem aldehydu A
teraz napisanie reakcji
acetylen−−−−> etanol−−−−> etanal−−−−<propanon>−−−−> hemiacetal
etanol−−−−Cu(0H)2−−−> CH3C00H
ułóż trzy równania reakcji za pomocą któych z etanu i innych nieogranicznych substancji
otrzymasz etanal
4 kwi 13:19
aniabb: no ja chemię odstawiłam na bok jakieś 15 lat temu

ale ten czas leci
4 kwi 13:21
aniabb: namalujesz ketony czy teraz ja?
4 kwi 13:22
Mateusz:

1 to 3−metylobutanal a drugi to 2−metylobutanal
Teraz troche wyjasnienia:
Rysujemy wzory aldehydow zawierających 5 at węgla zaczynamy od łancucha prostego na koncu
ktorego znajduje sie grupa aldehydowa. Nazwa pochodzi od alkanu o pieciu atomach węgla czyli
pentanu do ktorej dodajemy koncowke al poniewaz mamy do czynienia z aldehydami. Grupa
aldehydowa jest zawsze przy pierwszym atomie węgla wiec nie musimy podawac jej połozenia.
Pozostałe izomery aldehydow tworze skracając łancuch węglowy o 1 grupe metylową czyli CH
3 lub
o dwie takie grupy które mogą byc przy drugim atomie węgla. Nalezy tutaj pamietac ze
numerujemy zaczynając od atomu węgla w grupie funkcyjnej oraz ze przy rysowaniu kolejnych
izomerow łancuch węglowy nie zawiera juz pieciu ale cztery i trzy atomy węgla co powoduje
zmiane nazwy aldehydu.
Teraz biore sie za ketony

czyli masz tutaj jak widac do wyboru dwie odpowiedzi
4 kwi 13:22
Mateusz: namaluje

aniu a ty zajmij sie moze tym ciągiem przemian.
4 kwi 13:22
aniabb:
CnH2n+1CHO +Ag2O →CnH2n+1COOH +2Ag
12n+2n+1+29 2*108
10,8 32,4
n= ... umiesz proporcje ?
4 kwi 13:25
Mateusz:

Tutaj jesli chodzi o ketony to wszystkich mozliwych jest trzy zasada jest podobna jak przy
tworzeniu izomerow aldehydow

1 pentan−2−on
2 pentan−3−on
3 3−metylobutanon
tutaj zmieniam połozenie grupy karbonylowej
4 kwi 13:31
Liliana: adpowiedź do Ani− czyli muszę wymnozyć na krzyż ?
4 kwi 13:34
aniabb: acetylen−−−−> etanol−−−−> etanal−−−−<propanon>−−−−> hemiacetal
C2H2 + H2 → CH2=CH2
CH2=CH2 +H20 → C2H5OH
C2H5OH +Ag2O → CH3CHO + H2O +2Ag
C2H5OH +CH3COCH3 →C2H5OC(CH3)(CH3)OH metylowe w górę i w dół
4 kwi 13:36
aniabb: tak na krzyż
4 kwi 13:36
Mateusz: Przerwa

na obiadek za niedługo wracam
4 kwi 13:38
Liliana: ok, smacznego
4 kwi 13:41
Liliana: Aniu a to ostatnie równanie czyli etanol + cuoh2
4 kwi 13:44
aniabb: etanol−−−−Cu(0H)2−−−> CH3C00H
C2H5OH +4Cu(0H)2 → CH3COOH +5H2O +2Cu2O ceglasty osad
4 kwi 13:47
Mateusz: Dziekuje

juz jestem jakby co
4 kwi 13:49
aniabb: etan .... w .... etanal
CH3−CH3 +Cl2 →CH3−CH2Cl + HCl
CH3−CH2Cl +NaOH → C2H5OH +NaCl katalizator nad strzałką woda
C2H5OH +Ag2O → CH3CHO + H2O +2Ag
4 kwi 13:50
Liliana: widzę że duzo razy pojawia się ag20 i cu

? dlaczego ?
4 kwi 14:05
aniabb: bo to ta sama reakcja .. ogólnie utlenianie ..a te są ładne i kolorowe wiec używane w szkole
poszukaj sobie próba tollensa i próba trommera
4 kwi 14:09
Mateusz:
Najwazniejsza metoda otrzymywania aldehydow tj katalityczne utlenianie alkoholi
pierwszorzędowych Ag2O lub CuO
4 kwi 14:10
Liliana: w próbówkach znajduje się etanal i heksan−2−ol . spróbouj odróżnić te dwie substajce. oblicz
sporzstrzezenia i co wykonujesz. napisz odpowiednią reakcjie.
4 kwi 14:13
Liliana: a jeszcze mam pytanko co to za zwiazek CH3COOH gdyż został on otrzymany z etanolu +
wodorotlenku miedzi 2. i nie wiem czemu tak jest i co to za zwiazek
4 kwi 14:15
aniabb: próbówki opisałam o 11:34 i obrazek z 11:40
4 kwi 14:17
aniabb: kwas octowy ..ty napisałaś że ma być Cu(OH)2 bo ja bym to tlenem utleniała
4 kwi 14:18
aniabb: to jest proces kwaśnienia wina
4 kwi 14:18
Mateusz:
kwas etanowy(octowy) nalezy on do grupy zwiozkow: kwasy karboksylowe
4 kwi 14:19
Mateusz:
*związków
4 kwi 14:19
Liliana: w wyniku reakcji hydrolizy 2,2− dichloropropanu z wodorotlenkiem potasu można otrzymać propanon
sól potasową i wodę. zapisz równnanie tej reakcji oraz oblicz ile gramów 2,2− dichloropropanu
uzyto w opisanej reakcji jezeli otrzymano 600 cm3 propanonu o gestości 0,82 g/cm3
4 kwi 14:19
Liliana: czyli jesli mamy alkohol i aldehyd to dodajemy do nich ten nadtlenek ?
4 kwi 14:21
Mateusz:
No to reakcje masz we wpisie o 12:08 uzgadniasz ją korzystając ze wzoru v*d=m obliczasz mase
| | g | |
otrzymnego propanonu: m=600cm3*0,82 |
| =492g |
| | cm3 | |
4 kwi 14:22
Liliana: a czy to jest dobrze etanal+ ag
2o −−−> CH
3CHO+Ag
2O−−−> ch3cooh +h20+2ag
4 kwi 14:25
aniabb: bez wody
4 kwi 14:29
Liliana: kurcze nigdy nie moge zapamietac kiedy ona jest a kiedy nie

:(
4 kwi 14:31
Liliana: Czy mogłabym Wam, moi drodzy, napisać jeszcze kilka zadan, ale nie chce Was juz tak zadręczać,
tych zadan bedzie jeszcze troche prosiłabym o ich rozw tak do 19.00 , mogłąbym prosić ?
4 kwi 14:32
Mateusz:
Napisz ja bede nieco pozniej bo zaraz wychodze ale jakby co to rozwiąze cos jak ania cos
zostawi
4 kwi 14:34
Liliana: dZIĘKI, WIĘC ZABIERAM SIE ZA PISANIE, MÓWIŁAM JUZ ŻE RSTUJECIE MI ŻYCIE

! Z CŁĄEGO SERCA WAM
DZIEKUJE DZIEKUJE DZIEKUJE , MAM NADZIEJE, ŻE DZISIEJSZY DZIEŃ PRZYNIESIE WAM SAMO SZCZESCIE I
NIE TYLKO DZISIEJSZY.... BO POMAGAĆ LUDZIOM BEZINTERESOWNIE, W TYCH CZASACH KEIDY TYLKO LICZĄ
SIĘ INNE WARTOŚCI, TO NAPRAWDĘ COŚ, PODZIWIAM I JESZCZE RAZ DZIĘKUJĘ....
... A Teraz napisze te zadania
4 kwi 14:37
aniabb: ja wychodzę już i będę jutro
4 kwi 14:37
Liliana: Ale i tak dziekuję Ci, Aniu, miłego dnia
4 kwi 14:39
Liliana: 1. Ułóz reakcji
a) polimeryzacji metanalu
b) wykazującej właściwości utleniające etanalu
2. napisz reakcje
CH
3OH + CU0 −−−>
3. podaj nazwę alkoholu któy utleniono do cyhloheksanonu
4. napisz reakcje etanal−−−> 3−hydroksybutanal
5. mocnym utleniaczem utleniono 4,4 − dimetylopentan−2on. Podaj wzór tego ketonu oraz wzory
trzech kwasów które można otrzymać z jego utleniania..... ( i tutaj proszę o wytłumaczenie
gdyż w ogóle tego nie rozumiem )
6. ułóż równanie reakcji propanalu w którym pęka wiązanie podwójne wiązanie c o
oraz podówjne wiązanie nie ulega zmianie
7. pewien keton o wzorze sumarycznym c5h12o i rozgałęzionym łancuchu węglowym tworzy w wyniku
uteniania mocnym utleniaczem 4 kwasy. podaj wzór i nazwe ketonu oraz wzory 2 kwasów. (tutaj
również prosze o głębsze wytłumaczenie gdyż nie rozumiem )
8. reakcje
eten−−−> etanal
etanal−−−> etanol
etanol −−−> hemiacetal ( te reakcje sie powtarzały przedtem jednak prosze o wytłumaczenie
jak na to wpaść )
9. ułóż równanie reakcji otrzymania 3−hydroksy−2−metylopentanalu z propanalu
10. w reakcji metanalu z bromkiem etylomagnezowym ch
3ch
2mgbr nastepuje addycja etylu do atomu
wegla natomiast reszta przylacza sie do atomu tlenu , otrzymany produkt reaguje z wodu w
wyniku czego alkohol 1− rzędowy i bromek wodorotlenek magnezu zapisz równanie opisanych
rekacji oraz oblicz objętość metanalu jaką użyto jezeli otrzymano 45 g alkoholu ( tutaj
takzxe prosze o wytłumaczenie gdyż tego nie rozumiem w o góle ale chyba Cię to Mateuszu nie
dziwi

11. w probówkach są propan− 1−ol i butanon. Należy te substancje odórżnić ( czy tutaj zawsze
jak ,mam alkohol konta keton muszę użyć ag
20

?
4 kwi 14:58
Liliana: I jeszcze Mateuszu proszę Cię o któtkĄ NOTKĘ NA TEMAT TEGO JAK ODRÓŻNIĄĆ Alkohole od ketonów od
aldehydow itp.
4 kwi 15:05
Mateusz:

a) krotkie wyjasnienie: obecnosc nienasyconego wiązania w grupie aldehydowej powoduje ze
charakteryzuje je łatwosc łączenia sie czasteczek miedzy sobą(polimeryzacja) oraz z
cząsteczkami innych związkow(polikondensacja) w obecnosci śladowych ilosci kwasów tworzą sie
polimery cykliczne i łancuchowe reakcje polimeryzacji są cechą charakterystyczną dla nizszych
członow szeregu homologicznego aldehydów.
reakcja jest na rysunku powyzej otrzymany produkt to paraformaldechyd
4 kwi 15:35
Mateusz:

b) właściwosci redukujące najlepiej ukazuje reakcja lustra srebrnego(dlaczego lustra? bo
niegdys uzywana do produkcji luster) tj reakcja aldehydu z amoniakalnym roztworem tlenku
srebra w ktorej otrzymujemy odpowiedni kwas karboksylowy i srebro co ukazuje na przykładzie
etanalu reakcja na rysunku powyzej podałem ją w formie uproszczonej i takiej tez mozesz sie
trzymac w szkole
w tej reakcji otrzymalismy kwas octowy
2) reakcja metanolu z tlenkiem miedzi w wyniku tej reakcji otrzymamy aldehyd bo mamy alkohol
I−rzędowy jakim jest metanol i utleniamy go CuO a wiec:
CH
3−OH+CuO→H−CHO+Cu+H
2O w wyniku tej reakcji otrzymalismy metanal
4 kwi 15:44
Mateusz:

3) ketony otrzymujemy w wyniku utleniania alkoholi drugorzędowych a wiec po tym mozna
wywnioskowac ze cykloheksanon otrzymano z alkoholu o nazwie:cykloheksanol wzor alkoholu jest
pod 1 a wzor ketonu pod 2
4) reakcja otrzymywania jest na rysunku
4 kwi 16:04
Mateusz:

5) Utlenianie silnym utleniaczem np manganianem VII potasu powoduje rozerwanie łańcucha przy
grupie karbonylowej i powstanie mieszaniny kwasow karboksylowych w cząsteczkach których łączna
liczba atomow jest taka sama jak w utlenianym ketonie ogolny schemat masz na rysunku
nie przerazaj sie to są znane związki tylko lekko obrócone

sprobuj sama wywnioskowac na podstawie tego jakie to beda kwasy jak nie dasz rady to pomoge
6 np reakcja tworzenia hemiacetali zaraz napisze ci ogolny schemat
4 kwi 16:24
Mateusz:

sprobuj napisac rekcje dla propanalu własnie np z etanolem
natomiast reakcja gdzie nie peka wiązanie podwojne to proba Trommera opisana wyzej jako
cwiczenie napiszesz te reakcje

7 to samo co 5 sprobuj jak ci nie wyjdzie to napisz

8) mamy eten a wiec weglowodor nienasycony wiemy ze zeby otrzymac etanal musimy miec alkohol
pierwszorzedowy czyli etanol a jak z etenu otrzymac etanol? najprostsza reakcja to dodanie do
niego wodfy

CH
2=CH
2+ H
2O→CH
3−CH
2−OH i teraz biore ten etanol i go utleniam:
C
2H
5OH+CuO →CH
3CHO + H
2O+Cu
4 kwi 16:33
Mateusz: 9) reakcja analogiczna do tej w zadaniu 4 w ramach ćwiczeń

zapiszesz ją
10) cos to przekombinowane ogolnie w tej reakcji otrzymujemy alkoholan jako produkt przejsciowy
ktory przekształca sie w alkohol I−rzędowy a wiec otrzymamy sumarycznie metanol ewentualnie
dopisz tutaj produkt cos tam z magnezem( bo nie rozumiem co napisałąs

) bo ja nie pamietam
juz dokładnie tej reakcji jak ona bedzie przebiegała z aldehydami
C
3−CH
2MgBr +H−CHO→CH
3−OH
objetosc metanalu? pasowałoby znac jego gestosc:
układasz proporcje liczac mase molową metanalu i mase molową metanolu i porownujesz( jak w
proporcji ze z takiej ilosci metanalu otrzymam tyle metanolu to z x ilosci metanalu otrzymam
| | m | |
45g metanolu ) jak wyznaczysz x czyli mase tego metanalu jaką potrzeba ze wzoru v= |
| |
| | d | |
d−gestosc m−masa wyznaczasz te objetosc
11) tak najlepiej jest uzyc CuO alkohol ulegnie reakcji do aldechydu natomiast w probowce z
ketonem nie bedzie zmian bo ketony są odporne na działanie słabych utleniaczy a takim jest CuO
i Ag
2O
4 kwi 17:12
Mateusz:
Natomiast aldehyd od ketonu w ten sam sposob np reakcja aldehydu z Ag2O powstaje nam srebro
tzw lustro srebrne a w probowce z ketonem nie ma zmian oczywiscie to tylko teoretycznie ale w
praktyce wykonuje sie dodatkowe testy ktore potwierdzaja obecnosc ketonu np opisane wyzej
utlenianie do mieszaniny kwasow karboksylowych
4 kwi 17:17
Liliana: Mateusz ... ? powiedz jak mam Ci dziękować.... przecież nie mogą istnieć tacy ludzie jak Ty,
mądrzy i chcący się bezinteresownie podzielić swoją wiedzą....ojej

dobrze , zrobię te reakcje, które mi napisałeś i proszę oczywiście o sprawdzenie, jesli
będziesz jeszcze tutaj koło 21.00 ( mam jutro 3 sprawdziany w tym z chemii a jeszcze pasuje
się na te dwa pozostałe poczuyć

) dlatego bardzo bym chciała gdybyś jescze koło 9 był. Ale
jesli nie możesz, to zrozumiem. Tyle dlas mnie zrobiłeś że chyba jeszcze nikt mi tylu zadań z
chemii nie rozwiązał

4 kwi 17:58
Mateusz: Jak nie mogą jak moga

heh ok sprawdze po 21 bede tutaj
4 kwi 18:01
Liliana: dziękuję
4 kwi 18:07
Liliana: dziękuję
4 kwi 18:08
Mateusz:
w tym zadaniu 10) jesli nie podali gestosci metanalu o mozesz przyjac ze wynosi 1g/cm3 ale
musisz o tym napisac zawsze ze przyjmuje ze gestosc tego i tego wynosi 1g/cm3
4 kwi 18:08
Liliana: CZY TO JEST DOBRZE :
CH3CHO + CU(0H)2 −−−−> CH3COOH + CU2O + H2O ?
4 kwi 20:34
Liliana: W OGÓLE MAM WĄTpliwości z zadaniem ósmym
4 kwi 20:37
Liliana: mam jeszcze takie zadanie aby otrzymać z etanu etanal ( pisząc trzy reakcji
jak na początek chciała dodać do c2h6 cl2 nie wiem czy tak mogę
4 kwi 20:42
Liliana: nastpenie dodać zasade NAOH
A W Ostanim równaniu dodać ag20
4 kwi 20:45
Liliana: Teraz będę podawać trochę inne zadania co powyżej ale prosze o ich sprawdzenie
podaj nazwy alkoholi któe utleniono do 3,4− dimetylopentanu− 2− onu − czyli to po prostu 3,4
dimetylopentan−2−ol ?
i jeszcze 3−etylo−2− metyloheksanalu − czyli 3−etylo−2− metyloheksanol ?
4 kwi 20:48
Mateusz:
tak jest dobrze tylko musisz jeszcze uzgodnic tj dopisac 2 przed wodorotlenkiem miedzi i przy
H
2O
jesli chodzi o otrzymanie etanalu z etanu to tak mozesz a nawet musisz

potem w jakiej
reakcji otrzymasz etanol

z ktorego pozniej otrzymasz etanal oczywiscie tak jak mowisz tez
bedzie prawidłowo czyli otrzymasz etanal
4 kwi 20:51
Liliana: o jaka ulgaaa....
4 kwi 20:53
Liliana: zrobić 1 zad na 40

wow
4 kwi 20:53
Mateusz:
3−etylo−2− metyloheksanol −tak dobrze
3,4−dimetylopentan−2−ol−bardzo ładnie alkohol II−rzedowy
3−etylo−2− metyloheksanol−good
4 kwi 20:53
Liliana: wow, 2 zadanie , no chyba po prostu bede sie teraz unosić metr nad ziemnią... ale jeszcze tyle
mam do Cb pytan że aż się boje pytac, bo zwiątpisz
4 kwi 20:55
Mateusz:
pytaj pytaj nawet elementarne pytania mogą byc wazne tylko abys załapała
4 kwi 20:56
Mateusz: ja zaraz wracam na moment musze odejsc
4 kwi 20:59
Liliana: w ogóle nie rozumiem 5,6,7 − po prostu jakaś dzika czarna magia
4 kwi 21:03
Liliana: ok ok
4 kwi 21:12
Mateusz: Ok juz tłumacze zadanie 5) narysuje wzor tylko
4 kwi 21:12
Liliana: To ja w tym czasie napisze jeszcze takie zadanie
ustal MASE MOLOWĄ oraz podaj wzór i nazwe aldehydu A jezeli w wyniku redukcji tego związku
tlenkiem srebra otrzymano 32,4 g srebra. zapisz i podaj nazwe ketonu któy jest izomerem
aldehydu A.
4 kwi 21:13
Mateusz:

4,4 − dimetylopentan−2on taki wzor ketonu jest na rysunku i teraz musisz miec przed oczami
schemat reakcji utleniania ketonow z godziny 16:24 R
1 i R
2 mamy je na rysunku i to są
włąsnie te grupy węglowodorowe przy grupie karbonylowej
z grupy R1 mozna otrzymac co? CH
3 no to tylko kwas etanowy czyli CH
3−COOH jak dołączymy grupe
COOH
teraz patrzymy na grupe R2 tutaj mamy wiecej mozliwosci bo jest dosyc spora wezmy najpierw
wszystkie 4 at węgla mozemy z tego otrzymac kwas masłowy czyli CH
3−CH
2−CH
2−COOH
i patrzymy na liczbe at wodoru jest ich w sumie 12 atomow wegla 5 no to np wezmy sobie kwas
pentanowy: CH
3−CH
2−CH
2−CH
2−CH
2−COOH
i tak to wygląda
4 kwi 21:25
Liliana:

i jeszcze w tej chiwli nasuneły mi sie takie pytania
jak przedstawić polimeryzacje etnalalu ( wiem jak metanal ale juz jak etanal to nie wiem

i jeszcze czy to jest dobrze :
propanal + alkohol metylowy to jest
4 kwi 21:25
Liliana: TO JEST TO NA GÓRZE TYLO BEZ WIAZANIA PODÓJNEGO,
4 kwi 21:26
Liliana: ALKOHOL ETYLOWY A NIE METYLOWY , wybacz
4 kwi 21:26
Mateusz:

6) nie zrobisz wg schematu

?
to ta reakcja w ktorej pęka to wiązanie jak widac natomiast reakcja w ktorej nie peka to np ta
reakcja z Ag
2O czy Cu(OH)
2
patrz na ten z godziny 16:33
4 kwi 21:33
Mateusz:
No to z propanal+alkohol etylowy prawie dobrrze tylko tam gdzie jest R
1 ma byc włąsnie CH
3

zobacz dokładnie ci to narysowałem nawet strzałke w produkcie
4 kwi 21:34
Mateusz:
a i w prawym dolnym rogu (patrzac w monitor) ma byc rowniez CH
3
4 kwi 21:35
Mateusz: polimeryzacj etanalu? ty jestes na rozszerzeniu z chemii

?
4 kwi 21:39
Mateusz:
podobnie to robisz jak z metanalem tyle ze otrzymujesz: (CH3CHO)3 czyli związek nalezący do
eterów
4 kwi 21:40
Liliana: zawsze r1 to ch
3 
bo nie rozumiem czemu zawsze tam pęka
4 kwi 21:43
Liliana: no jestem na rozszerzeniu co jest moją życiową kleską
4 kwi 21:43
Liliana: w prawym dolnym rogu ch3 ? zamiast c2h5?
4 kwi 21:45
Mateusz:
Zazwyczaj jest CH
3 rzadko kiedy spotkasz sie z innym

no to wiele wyjasnia skąd etery

dobra robimy 7)? czy sprobujesz sama?
4 kwi 21:45
Mateusz: tak
4 kwi 21:46
Mateusz: znaczy ty pytałas o CH3 w ketonach? czy aldehydach?
4 kwi 21:46
Mateusz: bo jesli to do tej reakcji co teraz omawiamy to tak moze sie zdarzyc inny zapis jesli chodzi o
aldehydy wystarczy z bedzie inny

natomiast w ketonach rzadko kiedy jest inaczej niz CH
3
przynajmniej w tych podstwowych
4 kwi 21:48
Liliana: nie rozumiem tego z 21:25 . np. co by było gybym miała tlen na 3 miejscu gsdzie bym miała r1 i
r2?
4 kwi 21:50
Mateusz:
aniabb chyba robiła to zadanie:
ustal MASE MOLOWĄ oraz podaj wzór i nazwe aldehydu A jezeli w wyniku redukcji tego związku
tlenkiem srebra otrzymano 32,4 g srebra. zapisz i podaj nazwe ketonu któy jest izomerem
aldehydu A.
tam policzyłas to n z tej proporcji?
4 kwi 21:51
Mateusz:
a własnie tam ma byc OH zamiast O

bo to hemiacetal
4 kwi 21:52
Mateusz: OH bierze sie z alkoholu
4 kwi 21:53
Liliana: aaa no tak rzeczyiwście ania robiła.
4 kwi 21:55
Liliana: a gdzie ma być to oh ?
4 kwi 21:56
Mateusz:
no to tam wyznaczasz n z proporci i podstawiasz pod wzor aldehydu i rysujesz jakis jego
najprostszy izomer
4 kwi 21:56
Mateusz:
tam gdzie masz O po prawej stronie związku dopisac trzeba OH popatrz na moj
4 kwi 21:56
Mateusz:
tzn keton ktory jest de facto jego izomerem konstytucyjnym
4 kwi 21:57
Mateusz: czyli np masz pentanal nie to jego ketonem ktory jest tez jego izomerem konstytucyjnym tj mają
taki sam skład a roznią sie sposobem połączenia grupy funkcyjnej, jest pentan−2−on np
4 kwi 21:58
Liliana: a jeszcze pytanie z 21:25
tam nie ma być kwas heksanowy ?
4 kwi 22:00
Mateusz:
Nie, nie aldehyd+ alkohol−−> hemiacetal lub acetal
kiedy daje nam acetal? wtedy gdy aldehyd reaguje w stosunku
aldehyd:alkohol=1:2
4 kwi 22:03
Mateusz: podany stosunek jest oczywiscie molowy
4 kwi 22:04
Liliana: a jeszcze mam takie zadanie pewien keto o wzorze sumarycznym c6h12o i rozgałezonym łancuchu
weglowym tworzy w wyniku utleniania mocnym utleniaczem cztery kwasy . podaj wzór i nazwe 2
kwasów. to jest podobne do tamtego jednak nie wiem dalej
4 kwi 22:06
Mateusz:

no to bierzesz sobie przykładowy keton o łancuchu rozgałęzionym o wzorze C
5H
12O taki jak na
rysunku np masz juz podzielone na R
1 i R
2 sprobuj cos wywnioskowac analogicznie jak ja
4 kwi 22:12
Mateusz: tfu nie C5 tylko C6H12O
4 kwi 22:13
Liliana: no to te kwasy to ch3cooh lub hmmm

i tu nie wiem w tym r2 mam 4 wegle
4 kwi 22:15
Mateusz:
tak pierwszy kwas to kwas etanowy no i jakis 2 kolejne sprobuj wydukac tak zeby sie zgadzało

tzn zeby nie było wiecej at węgla czy wodoru niz masz w R
2 moze byc mniej
4 kwi 22:16
Mateusz:
a np kwas butanowy

i juz masz dwa bo chyba dwa kwasy miały byc

?
4 kwi 22:19
Liliana: ch3−ch2−cooh np
4 kwi 22:21
Liliana: ten keton miał tworzyć w sumie 4 kwasy a mielismy podac tak, 2
4 kwi 22:22
Mateusz:
No tez moze byc
4 kwi 22:22
Liliana: a moze być tyle samo atomów wegla ?
4 kwi 22:22
Mateusz: no a masz juz 3

w sumie jeszcze jeden jest ale nie chce mi sie go szukac
4 kwi 22:22
Mateusz:
tak
4 kwi 22:23
Mateusz:
w sumie to nawet musi

po prostu są to izomery podstawowego czyli butanowego bo taki
najwiekszy mozna tu utworzyc wiec tam do tego propanowego dorysowac mozna jakas grupe np CH
3
do drugiego at węgla
4 kwi 22:26
Liliana: Dziękuje dziekuje dziekuję dziękuję


! za wszystko !
4 kwi 22:27
Mateusz:
Dobra ja sie musze zaraz zbierac niestety wiec jak masz cos jeszcze to pytaj
4 kwi 22:27
Mateusz: Nie ma za co powodzenia n sprawdzianach
4 kwi 22:28
4 kwi 22:32
Mateusz:
No to ok mysle ze dasz rade

jak cos to jutro bede jeszcze wiec mozesz wtedy pytac. Dobranoc
4 kwi 22:33