ukladzik
zombi:
a
2+2=2ab (1)
b
2+2=2bc (2)
c
2+2=2ac (3)
Taky układzik
Łatwo sprawdzić, że tylko liczby które mają ten sam znak spełniają ten układ. Dalej
Tak dla testów odejmowałem (1) z (2), (2) z (3) i (3) z (1)
Wyszły mi 3 w miarę fajne równanka,
przemnożyłem jest wszystkie raz siebie, przy założeniu, że liczby a,b,c są różne podzeliłem
przez to co mi się potwarzało i dostałem coś takiego:
−(a+b)(b+c)(a+c)=8abc
i tu się pojawia problem bo gdyby nie ten minus, wywnioskowałbym, że a=b=c, bo to wychodzi z
am−gm 3 razy pomnożone, wtedy byłoby z górki, i wyniki byłyby takie jak w wolframie, no ale
lipton, więc proszę o pomoc.

Jeśli całe zadanie jest od początku do d... to przepraszam za
głupotę.
3 kwi 22:41
zombi: Chociaż nie wiem czy przemnożenie tych 3 początkowych nie byłoby lepszym sposobem i wtedy coś
wnioskować...
3 kwi 22:45
zombi: Np. w przypadku tego układu przemnożenie super przeszło
| 2b2 | |
| =c ⇒ b2(2−c)=1 ⇒ (abc)2(2−a)(2−b)(2−c)=1 |
| b2+1 | |
Łatwo wnioskujemy, że a=b=c=1 lub a=b=c=0 (nie opisywałem całej reszty ale chodzilo mi o
przyklad)
3 kwi 22:59
zombi: Podbijam odnośnie tego pierwszego układu
4 kwi 00:16
Godzio: Co do pierwszego dobrze przepisany ? Bo jak się doda (2) + (3) to wyjdzie, że b = −c
4 kwi 00:24
zombi: No właśnie tak a wyniki na wolframie pokazują a=b=c=√2 lub −√2 i ten minus mi nie pasował
przy −8abc
4 kwi 00:26
zombi: wróc a tam ma być GODZIO sry
4 kwi 00:31
zombi: c2+... =a przepraszam nie zauważyłem
4 kwi 00:31
Godzio:
Posiedzę nad tym chwilę. Napisze czy były jakieś efekty
4 kwi 00:33
zombi: Ok!

bo mi się powoli kończą pomysły, sprawdziałem czy da sie zlozyc w wz.s.mn. i nic nie
widzialem wiec zaczalem dzieli i mnozyc i dostalem taka rownosc ktora wynika z am−gm i z tego
mozna wnioskowac a=b=c i wtedy wynik jest oczywisty, no ale minus mi przeszkadza... dzieki
wielkie i tak
4 kwi 00:35
Godzio:
Wiesz co, napisz ten układ jeszcze raz, bo coś mi się zdaje, że ja zły rozwiązuje ciągle
4 kwi 00:58
zombi:
JEZU najmocniej cie przepraszam mam te uklady na jednej kartce i katem oka patrzylem na ten
drugi i przepisywalem z bledem, przepraszam ze zmarnowales czas moja wina...
4 kwi 01:02
zombi: Pierwszy początkowy źle przepisałem, ale niżej już dobry tylko że troche zmodyfikowany
4 kwi 01:03
Godzio:
Spoko
4 kwi 01:05
Godzio:
No nie, dzisiaj już chyba nic nie wymyślę. Może jutro jak nie wykombinujesz, wezmę sobie to na
wykład
4 kwi 01:16
zombi: Już nie mam pojęcia, odejmowałem 1 z 2 2 z 3 i 1 z 3 i z tego nowego układu równań wnioskujemy,
że jest spełniony tylko gdy a=b=c i wtedy ładny wynik wychodzi jak w wolframie. Nauczyciel mi
też mowił, że jak dostanę np.
(a−b)(kokoko)=(a−b)(blefllegje) to mam wnioskować jako a=b i podstawiać, jeśli wyjdą wyniki,
które spełniają pierwotny to finito
4 kwi 15:35
4 kwi 17:45
4 kwi 20:47
h20: oddzielne tematy tam preferują
4 kwi 20:56
zombi: ee tam
4 kwi 21:35