Logarytmy rownosci
logamat: GDZIE TU POPEŁNIŁEM BŁĄD?
log (3x−5) + log (x+1) − log 2x = log 5 + log (2x−7)−log x
3x−5>0 ∧ x+1>0 ∧ 2x>0 ∧ 2x−7>0 ∧ x>0
3x>5 ∧ x> −1 ∧ x>0 ∧ 2x>7 ∧ x>0
x>⁵/₃ ∧ x> −1 ∧ x>0 ∧ x>⁷/₂ ∧ x>0
najsilniejsza nierownosc (spelniajaca pozostale ) to
x>⁷/₂
x∈<(⁷/₂,+∞)
log (3x−5) + log (x+1) − log 2x = log 5 + log (2x−7)−log x
korzystajac z tw o dzilaniu na log
log (3x−5)(x+1) − log 2x = log 5 (2x−7)−log x
log (3x−5)(x+1) :2x = log 5 (2x−7):x
z roznowartosciowosc f log
(3x−5)(x+1)= 5 (2x−7)
2x x
z wlasnosci proporcji
x(3x−5)(x+1)=2x·5 (2x−7) /:x , x≠0
(3x−5)(x+1)=10 (2x−7)
3x²−5x+3x−5=20x−70
3x²−22x +65=0
Δ=484 −12·65= −296
brak rozw
3 kwi 22:33
Ajtek:
Ja błędu nie widzę. Masz odpowiedź do tego
3 kwi 22:37
krystek: i koniec
3 kwi 22:38
logamat: wlasnie nie mam

troche mi nie bangla to ze nie ma rozwiazania bo we wczesniejszych przykladach wychodzilo
ladnie no ale trudno
3 kwi 22:38
Ajtek:
Dobry wieczór
krystek

.
3 kwi 22:39
Bogdan:
Można zapisać od razu:
| (3x−5)(x+1) | | 5(2x−7) | |
| = |
| /*2x ⇒ 3x2 − 2x − 5 = 20x − 70 ⇒ 3x2 − 22x + 65 = 0 |
| 2x | | x | |
3 kwi 22:41
Ajtek:
Witaj
Bogdan 
.
3 kwi 22:42
Eta:

i ...........<
figa> ( a tak czekałam na świąteczną grafikę

Pozdrawiam
Bogdanie
3 kwi 22:44
Eta:
Pozdrawiam
Ajtek
3 kwi 22:44
krystek: Pozdrawiam i dobrej nocy zyczę!
3 kwi 22:45
Ajtek:
Eta
3 kwi 22:46
Bogdan:
Dobry wieczór

, przepraszam za nie wykonanie obrazka, byłem w czasie ferii poza domem
i czas zajmowały mi inne przyjemności, poprawię się w przyszłości, a poza tym miło mi, że
podobały się moje dotychczasowe bazgroły.
3 kwi 22:48
Eta:
3 kwi 22:53