wyznacz równanie prostej k prostopadłej do prostej l o równaniu -x + 5y - 3 =0 p
sara: wyznacz równanie prostej k prostopadłej do prostej l o równaniu −x + 5y − 3 =0 przechodzącej
przez punkt A= (−1,−7)
proszę o pomoc
3 kwi 22:13
3 kwi 22:15
Eta:
k: 5x+y+12=0
3 kwi 22:17
Kipic: wiec znamy wzor na proste prostopadle a
1 *a
2=−1
w tym wypadku −x+5y−3=0
| | 1 | | 3 | |
otrzymujemy y= |
| y + |
| |
| | 5 | | 5 | |
a
2 = −5
wiec y=−5x+b
i teraz za y i x podstawiamy punkt A(−1;−7)
−7=5+b
b=−12
wiec odpowiedz koncowa to y=−5x−12
3 kwi 22:17
Eta:
No to tak : ( jak mawia "klasyk"
pigor 
k⊥l l: −x+5y−3=0
k: 5x+y+C=0 5*(−1) −7+C=0 ⇒ C=12
k: 5x+y+12=0
3 kwi 22:21