...
Emilka: A i B są zdarzeniami losowymi zawartymi w zbiorze Ω takimi że P(A)= 0,15
i P(B)= 0.35 Wykaż że zdarzenia A i B mogą się wyłączyć ? ...
Jak robić takie zadania ...
3 kwi 22:08
Bart: Kochana

Aby Oba te zdarzenia mogły się wyłączać muszą mieć "Pustą" Część wspólną
czyli:
P(A)+P(B)−P(A i B)=P(AUB)
P(A i B) = 0
P(AuB)<= 1
P(A)+P(B)=P(AuB)
0,15+0,35=0,5
Warunek spełniony ponieważ 0,5<1
Chodzi tu o to, że sprawdzasz czy P(A)+P(B)>1, jezeli tak to nie moga sie wylaczac

!
Pozdrawiam
3 kwi 23:37
Emilia: Bartek dzięki za pomoc

Ale jeśli jest zadanie :
A i B są zdarzeniami losowymi zawartymi w zbiorze Ω takimi że P(A')= 0,1 i P(B')= 0.3
natomiast P (A⊂B) = 0,75 (TE ⊂ − MA IŚĆ DO DOŁU,NIE MOGOŁEM ZNALEŹĆ U IDĄCE DO DOŁU) .
Oblicz P(A u B )....
jak mam te zadanie zrobić?
4 kwi 10:35
Emilia: nie mogłam * xD hahahah
4 kwi 10:42
Bart: P(A')=1−P(A)
0,1=1−P(A)
P(A)=1−0,1=0,9
P(B')=1−P(B)
0,3=1−P(B)
P(B)=1−0,3=0,7
P (A u B) = P(A)+P(B)−P(A ⊂(w dół) B)
P(AuB)=0.9+0.7−0.75=0.85
Pozdrawiam

!
4 kwi 20:01