Dany jest ciąg an w którym an= U{n}{p{3}-1}. Czwarty wyraz tego ciągu jest równy
CoCoS: | | n | |
Dany jest ciąg an w którym an= |
| . Czwarty wyraz tego ciągu jest równy: |
| | √3−1 | |
a. 8−4
√3 nie jestem pewien czy − czy + (nieczytelne zadanie)
b. 4−2
√3
c. 2
√3+2
d. 2
√3−2
3 kwi 21:59
Ajtek:
Wstaw w miejsce n 4 i policz.
3 kwi 22:00
Technik:
a4=2+2√3
3 kwi 22:00
Kipic: podstawiasz za n 4 i masz
usuwasz niewymiernosc z mianownika wiec
| 4 | | √3+1 | | 4√3+4 | |
| * |
| = |
| =2√3+2 |
| √3−1 | | √3+1 | | 2 | |
3 kwi 22:02