matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Podaj, które wyrazy ciągu (an) są równe 0
CoCoS:
Podaj, które wyrazy ciągu (an) są równe 0, jeśli: an=n
3
−n
2
−9n+9
3 kwi 21:45
Technik:
n
3
−n
2
−9n+9=0 n
2
(n−1)−9(n−1)=0 (n−1)(n
2
−9)=0 (n−3)(n−1)(n+3)=0 n=3 n=1
3 kwi 21:47