pomoze ktos?
marcin: Napisać równanie elipsy, której ogniska leżą na osi OX symetrycznie względem początku układu
współrzędnych, wiedząc, że przechodzi ona przez punkt M(2,3) leżący nad ogniskiem, tzn. mający
tę samą odciętą co ognisko.
czyli F1 (−2,0), F2 (2,0)
aby miec rownanie musimy znalesc a i b tak?
|F1,P|+|F2,P| = 2a −−z tego znajde a, a skad wziasc b?
7 wrz 15:08
marcin: | | x2 | | y2 | |
hmm podstawic do wzoru: |
| + |
| =1 punkt M(2,3)  , a =4 ? |
| | a2 | | b2 | |
7 wrz 15:11
marcin: | x2 | | y2 | |
| + |
| =1 potwierdzi ktos ten wynik? |
| 16 | | 12 | |
7 wrz 17:53
xxx: potwiedzam
26 paź 23:47
konrad:
a ja nie potwierdzam
26 paź 23:48
Mila:

2a=|F
2M|+|F
1M|=5+3=8>|F
1F
2|
a=4
b=
√12
27 paź 00:07