Funkcja liniowa
masabudyniowa: Siedem lat temu Janek był o połowę starszy od swego brata Stefana. Za 5 lat będzie miał 20%
więcej lat niż ów Stefan. Ile lat ma każdy z nich?
Niby coś mi tam wyszło, ale wynik w odpowiedziach podważa słuszność mojego rozumowania... Mogę
liczyć na drobne wsparcie?
3 kwi 21:12
krystek: Janek⇒ x
Stefan⇒y
_____________ i teraz warunki zad
x−7 y−7 (7lat temu)
x+5 y+5 (za 5 lat)
3 kwi 21:15
masabudyniowa:
x−7 = 2(y−7)
x+5= 120100(y+5)
<to w klamrze>
Ta uczyniłam i wiek wyszedł mi 10 i 13 lat, a ponoć ma być 19 i 15...
Jakby mi to ktoś wyklarował byłabym wdzięczna, bo nigdzie nie mogę znaleźć błędu
3 kwi 21:21
krystek: nie dwa razy tylko połowę
3 kwi 21:22
Kipic: ot typowe "topowe" zadanie na maturze podstawowej

jak ja ich nie cierpie zawsze sa podobne
albo liczymy wiek albo ciag albo predkosc
3 kwi 21:23
masabudyniowa: Jak dałam połowę to wyszła jeszcze większa bzdura... Może ktoś uczynny zrobiłby całość?
3 kwi 21:35
masabudyniowa: Nic tak nie irytuje jak proste zadanie które nie wychodzi...
3 kwi 21:42
krystek: | | 20 | |
x+5=(y+5)+ |
| (y+5) i teraz |
| | 100 | |
3 kwi 22:12
krystek: Aniołeczki sa jeszcze?
3 kwi 22:39