...
Maciek: ze zbioru 1,2,3..9 wybieramy trzy razy po jednej liczbie BEZ ZWRACANIA i układamy w kolejności
losowań w liczbę trzycyfrową. oblicz prawdopodobieństwo ze w ten sposób ułożymy liczbę ułożona
z samych cyfr parzystych
2 zadanie : Ze zbioru 1,2,3..9 wybieramy trzy razy po jednej liczbie ze zwracaniem i układamy
w kolejności losowan ia w liczbe trzycyfrową. oblicz prawdopodobienstwo ze w ten sposob
ułozymy liczbe ulozona z dokladnie jednej cyfry Jak to zrobić ...
3 kwi 21:11
Maciek: Wiecie jak to zrobić ?
3 kwi 21:15
Tomek: Ω=9*8*7=504
A−ułożymy liczbę tylko z liczb parzystych
A=4*3*2=24
P(A)=24/504=1/21
3 kwi 21:15
Tomek: masz do tego odp?
3 kwi 21:15
Tomek: b)
Ω=93
B− ułożymy liczbę z jednej cyfry
B=1
P(B)=1/729.
3 kwi 21:17
Tomek: w b nie jestem pewien czy czasem nie powinno być B=9
wtedy P(B)=1/81
3 kwi 21:19
Maciek: do 1 zadania wynik powinien być P= 1 /21
drugie zadanie p= 1/81
3 kwi 21:23