geometria
pinguin: Na kuli opisano stożek Stosunek pola podstawy stożka do pola powierzchni kuli wynosi 3:4
Oblicz stosunek objętości kuli do objętości stożka.
Prosze o wyjasnienie zadania
3 kwi 20:58
Kipic:
P
podstawy stozka=πr
2
P
k=4πR
2
12πR
2=4πr
2
3R
2=r
2
3 kwi 21:09
pinguin: w odp jest 4/9 czemu?

przeciez tu nie ma zadnych liczb
3 kwi 21:17
Kipic: | | | | 4 | |
bo jak dalej policzysz to okazuje sie ze h=3R wiec |
| = |
| |
| | 3R | | 9 | |
3 kwi 21:19
Krzys: πr2 /4πR2 =r2 /4R2 = 3/4,zatem r2 =3R2 , gdzie r−promien podstawy stozka a R−promien
kuli. Stosunek objetosci kuli do objetosci stozka:
(4/3)πR3 /(1/3)πr2h = 4R3 /r2 h = 4R/(3h).
Popracuj nad zaleznoscia R od h.
3 kwi 21:19
pinguin: dzieki ludzie!
3 kwi 21:23
Bogdan:
| πR2 | | 3 | | R2 | | R | |
| = |
| ⇒ πR2 = 3πr2 ⇒ |
| = 3 ⇒ |
| = √3 ⇒ R = r√3 |
| 4πr2 | | 4 | | r2 | | r | |
a więc przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym i H = 3r
| | 4 | | 1 | | 1 | |
Objętość kuli Vk = |
| πr3, objętość stożka Vs = |
| *3πr2*3r = |
| *9πr3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
3 kwi 22:21