matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Czworościan foremny
Daniel:
Wysokość kostki do gry w kształcie czworościanu foremnego ma długość 4 cm. Oblicz objętość tej kostki oraz cosinus kąta między krawędzią boczną, a płaszczyzną podstawy.
3 kwi 20:53
dero2005:
a
3
√
2
16
V =
=
√
2
12
3
a
√
3
h
s
=
2
2
h
s
3
√
3
cosα =
=
a
3
3 kwi 21:09