fizyka :)
Aga: proszę o pomoc z zadaniem z fizyki

może znajdzie się ktoś kto je potrafi
W prostym modelu atomu wodoru elektron porusza się wokół jądra po orbicie kołowej o promieniu
r=0,53*10
−10m
a) wyznacz siłe która działa pomędzy elektronem i jądrem
i tu wszyło na 100% Fc=81,93*10
−9
b)wiedząc że siła ta jest siłą dośrodkową ( Fd=m*v
2/r) Wyznacz prędkość elektronu na tej
orbicie m=9,11*10
−31kg
C) Wyznacz przyspieszenie dośrodkowe elektornu (a=v
2/r) i napisz ile razy jest ono większe od
przyspieszenia ziemskiego
d)Wyznacz częstotliwość obiegu jądra dla tego elektronu