heeej
gosia: Punkt k dzieli bok BC kwadratu ABCD w taki sposób,że | BK | : | KC| = 3:2
Niech kąt CDK= alfa. Oblicz 5tg alfa − sin 2 alfa
jak to o co chodzi ? nie rozumiem proszę o roziwąanie z opisem
3 kwi 20:52
gosiaa:
3 kwi 20:57
krystek:
3 kwi 21:02
Eta:

x>0
Z tw. Pitagorasa w trójkącie CKD
|DK|
2= (5x)
2+(2x)
2=29x
2 ⇒ |DK|=
√29*x
| | 2x | | 2 | | 2x | | 2 | | 4 | |
tgα= |
| = |
| sinα= |
| = |
| , sin2α= |
| |
| | 5x | | 5 | | √29*x | | √29 | | 29 | |
W= 5*tgα−sin
2α=........ dokończ
3 kwi 21:03
gosiaa: ?
3 kwi 21:04
3 kwi 21:08
Eta:
Ooo.....

Witaj
krystek
3 kwi 21:13
gosiaa: widzę,że dobrze się bawicie jak chcecie popisać to może nie tu ?. ja nie rozumiem zadania a Wy
się bawcie dalej.
3 kwi 21:15
krystek: @gosiu masz wyliczone i tylko podstawić , to takie trudne?
3 kwi 21:16
krystek: Od kiedy Eto? Zamarzły komórki?
3 kwi 21:17
gosiaaa: W=5tg alfa − sin 2 alfa= 5/1 * 2/5 − 4/29 = 2 − 4/29 ? o t o chodzi?
3 kwi 21:25
krystek: I tylko o to!
3 kwi 21:26
Eta:
dokładnie
3 kwi 21:27
gosiaaa: i co teraz do wspolnego mianownika sprowadzić ? .
3 kwi 21:28
Eta:
| | 25 | |
....=1 |
| i to tyle  |
| | 29 | |
3 kwi 21:29
gosiaaa: o.O dzięki : )
3 kwi 21:31
krystek: @Eto jaka odmiana teraz najsmaczniejsza , jutro ide na targ kupić.
3 kwi 21:36