Pomocy!!!!!!
0523: Pomocy




Wyznacz liczbę m dla której proste k oraz l są równoległe jeśli k : 3mx+4y−8=0 l:(m+3)x+2y−9=0
Dla
wyznaczonej prostej naszkicuj proste k i l w jednym układzie współrzędnych
Umiem wyznaczyć m ale nie umiem narysować
3 kwi 20:51
krystek: przedstaw w postaci kierunkowej y=ax+b
warunek prostopadłości a1*a2=−1
3 kwi 20:53
krystek: ups równoległe a1=a2
3 kwi 20:53
0523: to to wiem ale jak to narysować


/
3 kwi 21:14
krystek: wylicz m
3 kwi 21:15
0523: wyliczyłam i co dalej?
3 kwi 21:16
0523: jak to narysować ?
3 kwi 21:16
krystek: Jak każdą funkcje liniową ! dwa punkty ⇒obierasz x wyliczasz y
3 kwi 21:18
0523: ale to m mam gdzies podatawić czy co muszę mieć jakieś równanie
3 kwi 21:20
krystek: zapisz y=...
3 kwi 21:21
0523: no dobra to rozumiem wyliczyłam m i jak mam to y jeżeli możesz mi sformułować to y będę bardzo
wdzięczna
3 kwi 21:23
krystek: | | −3m | |
y= |
| x+2 i drugie zapisz Ty! |
| | 4 | |
3 kwi 21:24