Trygonometria
Amator Wrazen: cos4x + sin4x = 1 − sin22x
Sprawdź czy równość jest tożsamością trygonometryczną
1 − sin22x = cos4x
nie wiem czy dobrze wyprowadziłem wzór ale cos4x wyszło mi sin4x − 6sin2cos2 + cos4x ?
wiec według mnie to nie jest tożsamość (chcociaz watpie, bo zwykle musi wyjść... pewnie ja coś
pogmatwałem)
Bardzo proszę o rozwiązanie..
3 kwi 20:39
Amator Wrazen: ?
3 kwi 20:51
Amator Wrazen:
3 kwi 21:23
Eta:
| | 1 | |
L= cos64x+sin4x=(cos2x+sin2x)2−2sin2x*cos2x= 1− |
| sin22x ≠P |
| | 2 | |
nie jest tożsamością
3 kwi 21:24
Eta:
Poprawiam zapis
oczywiście ma być:
L= cos4x +sin4x=........
3 kwi 21:26