F. kwadratowa HELP !
Miriam: Oblicz współczynniki b i c trójmianu kwadratowego y=x2+bx+c, którego pierwiastki sa dwukrotnie
większe od pierwiastków trójmianu: y=x2−3√2x+4
3 kwi 20:39
Kipic: wiec z y=x
2−3
√2x+4 liczysz x
0 wiec wychodzi
√Δ=
√2
| | 3√2−√2 | | 3√2+√2 | |
x1= |
| x2= |
| wiec |
| | 2 | | 2 | |
x
1=
√2 a x
2 = 2
√2
a jak wiadomo pieriwastki trojmianu kwadratowego y=x
2+bx+c sa 2* wieksze wiec
x
1=2
√2 i x
2=4
√2
postac iloczynowa
y=a(x−2
√2)(x−4
√2) a =1
wiec
y=(x−2
√2)(x−4
√2) wyliczamy
y=x
2−6
√2x+16
b=6
√2 i c=16
3 kwi 20:48
Miriam: Dzięks

3 kwi 20:50
Kipic:
3 kwi 20:59