równoległość i prostopadłość prostych w układzie współżednych
0523: 1)Wyznacz liczbę m dla której proste k oraz l są równoległe jeśli k : 3mx+4y−8=0
l:(m+3)x+2y−9=0 Dla wyznaczonej prostej naszkicuj proste k i l w jednym układzie współrzędnych
2) Wyznacz liczbę m dla której proste k oraz l są prostopadłe jeśli : k:−x+(2a−1)y−10=0
l:(a+7)x+2y+8=0 Dla wyznaczonej prostej naszkicuj proste k i l w jednym układzie współrzędnych
Pilne


Najlepiej jak by było wytłumaczone krok po kroku
Umiem wyznaczyc m ale nie wiem jak to narysować POMOCY