Badanie przebiegu funkcji
Pita: Witam . Proszę o pomoc/naprowadzenie mnie jak zacząć robić to zadanie ,żeby je zrobić :
Wykres funkcji f danej wzorem f(x) = (ax
2 + c)/(1 − x)
2
ma asymptotę poziomą o równaniu y=3. Ponadto f ma ekstremum lokalne w pkt x=2.
Wyznacz współczynnik a i c .
Próbowałem robić zadanie "od tyłu" ale wychodzą koszmarne bzdury . Proszę pięknie o pomoc

Pozdrawiam
3 kwi 20:35
PW: Asymptota pozioma to istnienie granicy w
∞ równej 3
3 kwi 20:46
Pita: Tak jest .
Pierwsza granica = 0 , druga = 3 tylko co dalej ? próbowałem robić z tych granic układy
równań ale
chyba błądze
3 kwi 20:52
Krzys: A poniewaz ekstremum lokalne istnieje w x=2, wiec pochodna w tym punkcie rowna sie
zeru, skad otrzymujesz zaleznosc miedzy a i c: c=2a.
3 kwi 20:55
Krzys: Nie ma zadnej pierwszej granicy... Granica przy x−>∞ rowna sie a
(w liczniklu i mianowniku masz x2 ) skad wniosek, ze a=3.
3 kwi 20:58
Krzys: limx−>∞ (ax2+c)/(x2−2x+1) = limx−>∞ (a+ c/x2 )/(1−2/x +1/x2 ) = a bowiem c/x2 −>0 i
1/x2 −>0 gdy x−>∞. Podobnie 2/x−>0 gdy x−>∞.
3 kwi 21:03