rozwiąż równanie
kasiia: rozwiąż równanie:
sin
2x+cos
2x=1
proszę o pomoc
3 kwi 20:17
3 kwi 20:19
kasiia: trzeba z tego obliczyć sin i coś
3 kwi 20:21
PW: To drugie jest tezą twierdzonka zwanego "jedynką trygonometryczną (prawdziwe dla dowolnej x).
Pierwsze
| | sinx | |
(bo |
| = tgx dla dowolnej x, dla której ma sens) |
| | cosx | |
3 kwi 20:22
krystek: | | 2 | |
sinx= |
| cosx masz podstawione do drugiego równania i wylicz i cosx |
| | 3 | |
3 kwi 20:23
PW: kasiia, to co mącisz? trzeba było tak od razu (krystek już Ci podpowiedziała)
3 kwi 20:25