Rozwiąż równanie
Karol: √1−x+√1+x=√2+x
3 kwi 20:02
M:
1 sty 16:23
Już coraz bliżej:
1−x≥0 x≤1
1+x≥0 x≥−1
2+x≥0 x≥−2
D=[−1,1]
√1−x+
√1+x=
√2+x /
2
1−x+1+x+2
√1−x2=2+x
2
√1−x2=x /
2
4(1−x
2)=x
2
4−4x
2=x
2
−5x
2=−4
| | 2 | |
Oba rozwiązania są zawarte w dziedzinie ale wolfram podaje tylko x= |
| |
| | √5 | |
1 sty 21:43
Mila:
Jeszcze jedno założenie do równania:
2√1−x2=x, x≥0 i x∊[−1,1]
1 sty 22:02
Już coraz bliżej:
Dziekuje i wszystkiego dobrego w Nowym Roku
1 sty 22:16
Mila:

wzajemnie.
1 sty 23:01